Finlandiya silah satışı kararında samimiyetsiz

Finlandiya Başbakanı Antti Rinne ve Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen; Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’nın “işgal” olduğunu ve ihraç ettiği silahların buna alet edilemeyeceğini, silah lisansı vermeyi durdurduklarını ifade ettiler.

DÜNYA 10.10.2019, 18:05 03.11.2019, 00:52
Finlandiya silah satışı kararında samimiyetsiz

Rus haber ajansı Sputnik’in haberine göre; Finlandiya Başbakanı Rinne, Türkiye tarafından Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik düzenlenen Barış Pınarı Harekâtı’nı “işgal” olarak nitelendirdi ve operasyonu kınadı. Türkiye’ye lisanslı silah satışı yapan Finlandiya artık satışların durdurulduğunu belirtti.

Başbakan Rinne, “Türkiye’nin eylemleri Suriye’deki hâlihazırdaki karmaşık krizi derinleştirmektedir. Tedbirlerin Suriye’deki insanî durum üzerindeki etkileri konusunda çok endişeliyiz” ifadelerini kullandı.

Finlandiya Başbakanı’nın açıklamalarından önce twitter'da açıklama yapan Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen, “Barış Pınarı Harekâtı” için “Türkiye, Suriye’nin kuzeyine askerî operasyon başlattı. Durum vahim. Makamımın bana verdiği sorumluluk: Finlandiya; savaş açan, insan haklarını ihlâl eden ülkelere savunma mühimmatı satmaz. Bundan ötürü de, Finlandiya Türkiye’ye daha fazla silah ihracatı lisansı vermeyecek.” dedi.


 

Bu twitinde de, “Türk askerî, Suriye’nin Kürt bölgelerinde operasyonlarını sürdürüyor. Türkiye, Suriye’nin kürt operasyonlarında çok kuvvetli ancak operasyonun sonuçlarını henüz tahmin edemeyiz.” dedi.

Başkenti Helsinki olan Finlandiya Cumhuriyeti, 5 milyon 503 bin nüfusu olan ve yaklaşık 150 milyon avro silah ihracatı olan ve SIPRI “Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nün” 2017 yılında yayımladığı rapora göre silah ihracatının yüzde 12,76'sı yani yaklaşık 13 milyon 580 bin avroluk kısmı Türkiye’ye yapılıyor ve Türkiye üçüncü sırada.


Ülke    Milyon Avro    Yüzde
Polonya    21    19,81%
İsveç    17,1    16,15%
Türkiye    13,50    12,76%
Umman    11,00    10,34%
BAE    9    8,37%
Suudi Arabistan    5,3    4,99%
Litvanya    4,75    4,47%
Norveç    3,9    3,68%
Estonya    3,24    3,05%
Güney Afrika    3,21    3,02%
TOPLAM    
86,64%
 

Aynı raporda; Türkiye, lisanslama değeri sıralamasında dokuzuncu sırada ve ABD'nin de ilk onda olması oldukça düşündürücü.

Aşağıdaki grafikte ABD'nin ikinci dünya savaşından beri girdiği savaşları ve askerî harcamalarını gösteriyor.

İki grafiği karşılaştırdığımızda; Finlandiya'nın "işgal" olarak tanımladığı Barış Pınarı Harekâtı'nı bahane etmesiyle, ABD gibi işgalci bir ülkeye lisans vermesi kararı ilgili konudaki tutarsızlığı ve samimiyetsizliği gösteriyor.göz önüne alınınca tutarsızlık barındırıyor. Yukarıdaki grafikte, ABD'nin işgal grafiğini gösteriyor ve ABD'nin Finlandiya'dan daimi silah lisanslama ithal ettiği ve bu silahları gerek sivilde gerek de ABD Ordusunda kullanıldığı biliniyor.

Harita grafiğini de incelediğimizde, ABD'nin çeşitli antlaşmalarla dünyanın her yerine yayılmış durumda olan kuvvetleri görülüyor. ABD askerî kuvvetlerinin konuşlandığı ülkelerin, ABD'nin tarihinde işgal ettiği ülkeler olduğu anlaşılıyor. Harita grafiğin etkisiyle düşmüş ülkeler de görülebiliyor. ABD'nin işgal ettiği ülkelerdeki askerleri, karakol ve güvenli bölge kanaatinde konuşlanıyor.

habernediyor.com/

Yorumlar (0)