Filistin: Biden yönetimi ülkemizi hayal kırıklığına uğrattı, Çin’e yöneliyoruz

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin ülkeleri için hayal kırıklığı yarattığını ve devletinin giderek daha fazla “Çin'e yöneldiğini” açıkladı.

DÜNYA 03.08.2023, 15:09
Filistin: Biden yönetimi ülkemizi hayal kırıklığına uğrattı, Çin’e yöneliyoruz

Maliki, işgal altında olan Batı Şeria'nın Ramallah şehrinde bulunan Filistin Dışişleri Bakanlığı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Filistinli Bakan, "Başkan Joe Biden'ın verdiği sözlerin üzerinden tam üç yıl geçtiğini fakat Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ile Doğu Kudüs'teki hastanelere ilişkin mali destekten başka herhangi bir şey görmedik" şeklinde konuştu.

Çin, Orta Doğu'daki etkinliğini artırmak istiyor

En son geçen ay Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunana Cenin şehrine düzenlenen saldırılar dahil İsrail'in işlediği ihlallere yönelik ABD yönetiminin pozisyonuna ilişkin “ülkesinin karamsarlığını” ifade eden Dışişleri Bakanı Maliki, "Biden yönetiminin ülkeleri için adeta hayal kırıklığı yarattığını" belirtti.

Filistin'in, kendisine destek bulması için “Birleşmiş Milletlere (BM) tam üyeliği konusunda açık destek veren Çin'e giderek daha da fazla yöneldiğine" dikkat çeken Maliki, şu ifadeleri kullandı.

"Çin, yalnızca ekonomik olarak değil aynı zamanda siyasi olarak da Orta Doğu'daki etkinliğini artırmak istiyor. Dünyanın pek çok ülkesi de çok önemli bir küresel oyuncu statüsüne gelen Çin'in desteğini istiyor."

Maliki, İsrail ve Filistin arasındaki barış sürecinde ABD'nin de rolünü işaret ederek, “Orta Doğu'da şu an bir barış süreci söz konusu değil. Eğer gelecekte bu süreç olursa, neden diğer ülkelerin yanında Çin de bulunmasın?” şeklinde konuştu.

ABD’nin Suudi Arabistan ile İsrail arasında normalleşme sağlama çabaları

Maliki, ayrıca son zamanlarda ABD yönetiminin diplomatik çabaları ile gündeme gelen Suudi Arabistan ve İsrail arasında normalleşme iddialarını da anımsattı.

Riyad yönetiminin, İsrail ile normalleşme şartı olarak "iki devletli çözüm" şeklini benimsediğini ve bu kapsamda da başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında bağımsız bir Filistin devletinin inşa edilmesini önerdiğini belirten Maliki, sözlerine şöyle devam etti:

“ABD ve diğer ülkelerin İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkileri normalleştirme çalışmalarını okudum. Suudi Arabistan'ın ise bu konuda Filistin meselesi ile ilgili şartları olduğunu görüyoruz.

‘’Suudi Arabistan'ın tavrını korumasını bekliyoruz’’

Suudi Arabistan'ın söz konusu tavrını koruyacağını ve hiçbir baskıya boyun eğmeyeceğini umut ediyoruz. Suudi Arabistan'ın bizleri, yani hak sahiplerini dinlemesini ve söz konusu bu mesele üzerinde istişare etmesini talep ediyoruz. Suudi Arabistan-Filistin ilişkileri güçlüdür, biz onlara güveniyoruz."

İsrail-Filistin barış görüşmeleri, Tel Aviv yönetiminin işgali altında olan Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşimlerin kurulmaya devam etmesi ve iki devletli çözüm sürecinden kaçınması gibi nedenler ile Nisan 2014'te durmuştu.

Filistinliler, tıkanan bu barış sürecinde ABD'yi İsrail devletinin yanında yer almakla suçluyor.

Yorumlar (0)