Farage'ın partisi Johnson'a rakip olmayacak

Brexit Partisi lideri Nigel Farage, 12 Aralık seçimlerinde Muhafazakar Parti'nin aday gösterdiği yerlerde partisinin yarışa katılmayacağını açıkladı.

DÜNYA 11.11.2019, 17:25
Farage'ın partisi Johnson'a rakip olmayacak

12 Aralık'taki Büyük Britanya seçimleri yaklaşırken, Brexit'te çok önemli bir figür olan ve Brexit Partisi'yle 2019'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde baskın çıkan Nigel Farage, 12 Aralık seçimlerinde Başbakan Boris Johnson'un Muhafazakar Partisi'nin 2017 seçimlerinde kazandığı 317 koltuk için partisinin aday göstermeyeceğini açıkladı. Farage, geçtiğimiz hafta eğer Johnson anlaşmasız bir şekilde Avrupa Birliği'nden (AB) çıkmazsa 600 aday göstereceğini duyurmuştu.

"AB yanlısı partilerin vekillerini azaltmak için uğraşacağız"


Brexit Partisi lideri Nigel Farage

"Tüm çabamızı İşçi Partisi'nin ve diğer AB yanlısı partilerin vekil sayısını azaltmak için sergileyeceğiz" diyen Farage'ın bu hareketi, seçimleri kazanması zor gözüken Başbakan Johnson'un şansunu bir anda artıran bir hareket olarak algılandı.

Her ne kadar Nigel Farage'ın hareketi Johnson için büyük bir kazanç olarak algılansa da, siyasi analistler Brexit Partisi'nin İşçi Partisi'ne zarar verme ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyor; ancak Farage'ın partisi sadece birkaç vekille bile Johnson'a büyük fayda sağlayabilir.

Johnson mutlu, rakipler öfkeli


İngiltere Başbakanı Boris Johnson

Boris Johnson, Farage'ın seçim stratejisine oldukça sıcak baktığını söyledi. Rakip partiler ise, Muhafazakar Parti ve Brexit Partisi'nin bu hamleyle pratikte bir "ittifak" kurduğunu söylüyor. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Farage'ın bu hareketiyle ABD Başkanı Donald Trump'ın isteğinin gerçekleştiğini belirtti. Trump, Farage'ın düzenlediği bir radyo programına telefondan konuk olmuş ve Farage ile Johnson'un ittifak kurması gerektiğini, böylelikle "durdurulamaz bir ikili" olacaklarını belirtmişti.

"Johnson'un 2020 vaadi fikrimin değişmesine sebep oldu"

Nigel Farage, haftalar boyunca Johnson'un Brexit planını eleştirse de Pazartesi günü yaptığı açıklamayla bir anda yön değiştirmiş oldu. Farage, konuyla ilgili "Boris Johnson'un Brexit sonrası dönüşüm sürecini 2020'nin sonunda bitireceğini söylemesi, fikrimin değişmesine sebep oldu. Kendi kendime düşündüğümde, bunun olmasını umduğum Brexit olduğunu fark ettim" diye konuştu. Farage bu vaati gerçekleştirmenin kolay olmadığını, stratejisinin çalışıp çalışmayacağının asıl olarak Johnson'un sözünün tutup tutmamasına bağlı olduğunu söyledi.

Farage, Muhafazakarları zorlamasıyla biliniyordu

Farage'ın Johnson ve Muhafazakar Parti'ye böylesi bir "yardım teklifinde" bulunması, Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) liderliği döneminden beri bir ilk olarak gözüküyor. Farage UKIP'in başındayken bir başka Muhafazakar Partili başbakan olan David Cameron'u Brexit referandumunu düzenlemesi için oldukça büyük bir baskı altında tutmuş, en sonunda da istediğini elde etmişti.

Farage, "Aylardır 'partiden önce ülkemiz' diyerek böylesi bir 'Brexit ittifakı' kurmaya çalışmıştım" diyerek şu anda vardıkları sonuçtan oldukça memnun olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)