"F-35 yeterli değil, yaptırım uygulayın!"

ABD, Türkiye'yi F-35 programından çıkarmak için düğmeye bastı. Türkiye'ye yaptırım uygulanması yönünde ABD Başkanı Donald Trump üzerindeki baskı giderek artıyor. Demokrat Senatör Bob Menendez, "F-35 yetmez, yaptırım uygulayın." dedi.

DÜNYA 19.07.2019, 14:11 19.07.2019, 14:53
"F-35 yeterli değil, yaptırım uygulayın!"

ABD'de Cumhuriyetçi Senatörler, Senato'ya Türkiye'ye yaptırım çağrısı niteliğinde bir önerge sundu. Demokrat Senatör Bob Menendez de "F-35 yetmez, yaptırım uygulayın." dedi.

Senato’ya sunulan tasarının altında Cumhuriyetçi Florida Senatörü Rick Scott ve Indiana Senatörü Todd Young’ın imzaları bulunuyor.

Scott ve Young tarafından sunulan önergede, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi alması, ABD’nin güvenlik çıkarlarına 'doğrudan ve vahim bir tehdit' olarak değerlendiriliyor.

Ayrıca, CAATSA (ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) dâhilindeki yaptırımların tam anlamıyla uygulanması yönünde ABD yönetimine çağrıda bulunuluyor. 

"Yaptırım cezaları şart"

Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin kıdemli Demokrat üyelerinden New Jersey Senatörü Bob Menendez de Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının yeterli olmadığını, yaptırım uygulanması gerektiğini savunanlardan biri. 

Menendez, "Rusya Federasyonu’nun savunma ve istihbarat sektörleriyle kayda değer işlemler yapılması, yaptırımları zorunlu kılıyor." ifadesini kullandı. New Jersey Senatörü, ABD Başkanı Donald Trump'ın CAATSA dâhilinde Türkiye’ye yaptırım uygulamaması durumunda Washington'ı buna zorlayan bir yasa tasarısı sunacağını bildirdi. 

Yorumlar (0)