"Eylemlerin arkasında siyonistler ve küresel kibir var"

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, ülkede bir süredir devam eden eylemlerin "Siyonistler ve 'küresel kibrin temsilcisi' ABD tarafından" düzenlendiğini iddia etti.

DÜNYA 28.11.2019, 09:46 28.11.2019, 09:47
"Eylemlerin arkasında siyonistler ve küresel kibir var"

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, petrole yapılan zam yüzünden Kasım ayı boyunca süregelen eylemleri "Siyonistlerin" ve "küresel kibrin temsilcisi" olarak tanımladığı ABD'nin düzenlediğini iddia etti. Hamaney, Çarşamba günü yaptığı konuşmasında "Başarılı olması için çok para harcanan derin, büyük ve çok tehlikeli bir komplo planı, halk tarafından çökertildi" diye konuştu. İran'ın dini lideri, eylemlerin bastırılmasında büyük payı olduğunu iddia ettiği Devrim Muhafızları'na da teşekkür etti.

"Eylemciler CIA tarafından eğitildi"

İran İstihbarat Bakanlığı, eylemlerde tutuklanan en az 8 kişinin Amerikan istihbarat ajansı CIA ile bağlantısı olduğunu iddia etti. İran devlet haber ajansı IRNA, tutuklanan kişilerin çeşitli ülkelerde CIA tarafından eğitildiğini iddia etti. İstihbarat Bakanlığı'nın açıklamasında 6 kişinin CIA tarafından verilen "isyan yaratma" emrini yürütürken tutuklandığı, diğer 2 kişinin ise yurt dışına bilgi sızdırmaya çalışırken tutuklandığı belirtildi.

Ruhani de "paralı asker" ve "holigan" dedi


İran Cumhurbaşkanı Ruhani

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de eylemlerden dolayı ABD'yi suçladı ve Amerikan yönetimini, eylemler büyüsün diye para yollamakla itham etti. Ruhani, eylemcileri "paralı asker" ve "holigan" olarak niteledi.

İran İçişleri Bakanı Abdulrıza Rahmani Fazli, eylemlere şu ana kadar 200 bin kişinin katıldığını, bir başka İranlı yetkili ise şu ana kadar 7 binden fazla kişinin tutuklandığını açıkladı.

Yorumlar (0)