Estonya, Litvanya ve Letonya’dan yasak kararı: Rusya plakalı araçlar ülkeye giremeyecek!

Estonya, Litvanya ve Letonya tarafından alınan karara göre Rusya plakalı araçların bugün itibari ile ülkelere girişinin yasaklandığını duyuruldu.

DÜNYA 13.09.2023, 13:42
Estonya, Litvanya ve Letonya’dan yasak kararı: Rusya plakalı araçlar ülkeye giremeyecek!

Söz konusu olan yasak kararı ilk önce Litvanya'dan geldi.

Ruslar, sınırdan otobüsle ya da yürüyerek geçebilecek

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Litvanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Jovita Neliupsiene, "Şu an itibari ile Rus vatandaşlar, sınırı yalnızca otobüsle veya yaya olarak geçebilir" ifadelerini kullandı.

Rusya ile hiçbir kara bağlantısı bulunmayan, Polonya ve Litvanya arasındaki Baltık Denizi kıyısında bulunan Rus toprağı Kaliningrad'a gidecek olan araçların ise söz konusu yasaktan muaf tutulacağını vurgulayan Neliupsiene, gerekli evrakları ibraz etmeyen kişilerin sınırdan geçmesine izin verilmeyeceğini söyledi.

Diğer yandan Letonya basınında yer alan haberlere göre Rusya plakalı araçların Letonya’yada girişinin yasaklandığı açıklandı.

Estonya’da girişleri yasakladı

Konu ile ilgili son adım Estonya'dan geldi. Estonya İçişleri Bakanlığı, bugün itibari ile Rusya plakalı araçların ülkeye giremeyeceğini açıkladı.

‘‘Karar memnuniyetle karşılandı’’

Konuya ilişkin bilgi paylaşan Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, söz konusu kararın "doğru" olduğunu söyleyerek, kararın memnuniyet ile karşıladığını kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından Rusya plakalı araçlar için verilen kararın Estonya'nın pozisyonu, yaptırım politikaları ile dış politika çıkarlarına uyduğunu vurgulayan Tsahkna, "Yarın, hükümet ile görüşeceğim. Halihazırda ülkede olan Rus plakalı araçlar konusunu da dile getireceğim" dedi.

Tsahkna, ayrıca bugün sınır komşusu ülkeler ile de bir video konferans toplantısı gerçekleştireceklerini ifade etti.

‘‘Saldırgan bir devletin vatandaşları, özgürlük ve demokrasiden yararlanamaz’’

Letonya ve Litvanya’nın da aynı adımı atmasından dolayı memnuniyet duyduklarını söyleyen Tsahkna, "Rusya, Ukrayna'da soykırıma devam ederken, saldırgan bir devletin vatandaşlarının demokrasi ve özgürlük nimetlerinden yararlanmasına izin veremeyiz" şeklinde görüşünü paylaştı.

Yorumlar (0)