Eski başkan Lula, Bolsonaro'yu yeneceği fikrinde

Brezilya'nın eski devlet başkanı ve geçtiğimiz gün hapishaneden salınan Lula, 2022'de Başkan Bolsonaro'yu yenebileceğini söyledi.

DÜNYA 10.11.2019, 12:44 10.11.2019, 12:46
Eski başkan Lula, Bolsonaro'yu yeneceği fikrinde

Brezilya'nın eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Cumartesi günü Brezilyalılara yaptığı konuşmada aşırı sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro'yu 2022'de yapılacak seçimlerde yenebileceğini belirtti. Lula, Nisan 2018'de yolsuzluk iddialarıyla tutulduğu hapishaneden geçtiğimiz günlerde salınmıştı. 

74 yaşındaki Lula, kendisini karşılamaya gelen yüzlerce taraftarına "Onlara geri döndüğümü belirtmek istiyorum" diyerek Bolsonaro ve taraftarlarına açık karşıtlığını ortaya koydu. Lula, "Çok sıkı çalışırsak, 2022'de Bolsonaro'nun çok korktuğu sol, ultra sağı yenecek" dedi.

"Bir hükümlüye taviz vermeyeceğim"


Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro

Serbest bırakıldıktan sonra kendisine açık muhalefetini dile getiren Lula hakkında konuşan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, "Bir hükümlüye taviz vermeyeceğim. Şimdilik serbest olan ama suçlarla dolu bu haine malzeme vermeyin" dedi.

2003 ve 2010 arasında devlet başkanlığı yapan Lula, Brezilya'nın "Temiz Sicil" kanunları çerçevesinde 2025 yılına kadar aday olamıyor. Görevden ayrıldığında çok yüksek bir onay oranına sahip olan Lula, Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin bir kişinin mahkum edilebilmesi için bütün hukuki itiraz süreçlerinin bitmesi gerektiğine karar verince serbest bırakılmıştı.

Adalet Bakanı, Lula'ya "suçlu" dedi


"Lula serbest" yazan bir pankart taşıyan Lula destekçileri

Eski başkanın serbest bırakılması, dünya çapında sol görüşlü siyasiler tarafından büyük memnuniyetle karşılandı. Lula, hapishanede kaldığı süreç boyunca masum olduğunu iddia etmişti. Brezilya Adalet Bakanı Sergio Moro, Lula'nın kendisini Cumartesi günkü konuşmasında eleştirmesi üzerine Lula'yı bir "suçlu" olarak tanımlamıştı.

Moro, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "İster hapiste ister serbest olsun, ben bir suçluya yanıt vermem. Bazı insanlar gözardı edilmeyi hak ediyor" diye konuştu.

Yorumlar (0)