Eski başbakan tutuklandı, ülke karıştı: 1 ölü

Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafından Pakistan'ın eski Başbakan İmran Han’ın tutuklanmasının sonrasında başlayan protestolarda 13 kişi yaralandı, 1 kişi ise yaşamını yitirdi.

DÜNYA 10.05.2023, 10:35 10.05.2023, 17:51
Eski başbakan tutuklandı, ülke karıştı: 1 ölü

Pakistan'ın önde gelen siyasi partilerinden Adalet Hareketi Partisi (PTI) lideri Han, Lahor'dan başkent İslamabad'a gitmek üzere yola çıkmıştı. Ancak mahkemeye katılmak üzere geldiği İslamabad'da paramiliter güçler tarafından tutuklandı. Ulusal basındaki haberlere göre, bu gelişmenin ardından binlerce PTI destekçisi ülke genelinde protestolara başladı.

Belucistan eyaletinin başkenti Kuetta'da düzenlenen eylemlerde bir PTI destekçisi hayatını kaybetti. Faysalabad kentindeki protestolarda da 13 kişi yaralandı.

Eylemcilerin silahla vurulduğunu iddia edilirken, polis tarafından resmi bir açıklama gelmedi. Öte yandan İslamabad Yüksek Mahkemesi, Han'ın yolsuzluk davası çerçevesinde tutuklanmasının yasal olduğunu ifade etti.

43 gözaltı

İslamabad Emniyet Müdürlüğünden gerçekleştirilen bilgilendirmede, eylemlerde 43 göstericinin gözaltına alındığı, 5 polisin ise yaralandığı belirtildi.

Pakistan Adalet Hareketi tarafından yapılan açıklamada, "Pakistan'ı kapatın. Pakistan halkı sıra sizde. Han her zaman sizin yanınızda yer aldı. Onun yanında durma vakti geldi” ifadelerine yer verildi.

Peşaver, Lahor, Ravalpindi, Karaçi’de birden fazla kentte yolları kapatan göstericiler, kamu mallarını tahrip etti, polis araçlarını ateşe verdi. Ravalpindi ise eylemler Genelkurmay Başkanlığı civarında yoğunlaştı.

Genelkurmay Başkanlığı binasına doğru yola çıkan eylemcilere polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle müdahalede bulundu.

Göstericiler de ise polise molotofkokteyli, sopa ve taş fırlattı.

"Han, kırmızı çizgimiz"

Pakistan Adalet Hareketi (PTI) taraftarlarından Ravalpindi ve İrfan Hattak’a yalnızca tek bir amaç üzere geldiğini ifade ederek, "Bizim kırmızı çizgimiz İmran Han’dır. Genelkurmay Başkanlığına çağrı yapıyoruz. Han’ı serbest bırakın. O bırakılana kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

Mobil ağlar askıya alındı

İçişleri Bakanlığı talimatı çerçevesinde ülke çapında mobil geniş bant işlemleri durdurulurken, sosyal medyaya ulaşıma kısıt getirildi. Bazı kesimlerde internete erişim tamamıyla durduruldu.

Başkent İslamabad'da açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Rana Sanaullah, Han’ın başbakanlığı sürecinde İngiltere’de kara para aklama suçu bulunan bir müteahhitten arazi satın aldığını belirtti.

Han hakkındaki suçlamalar arasında İngiliz yetkililerin kara para aklama iddialarıyla ilgili olarak Pakistan'a iade ettiği 240 milyon dolarlık fonun müteahhide iade edildiği ve Al Kadir Üniversitesi'nin kurulumunda bazı arazilerden haksız menfaat elde etmek de bulunuyor. Pakistanlı yetkililer, Han'ın tutuklanmasının yasalara uygun olduğunu ve adaletin yerini bulması için sürecin devam edeceğini belirtti.

Han tutuklanmıştı

Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) lideri İmran Han, Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafından verilen tutuklama kararı sonrası başkent İslamabad yakınlarındaki NAB merkezine götürüldü. Han'ın tutuklanması, kendisine yönelik suikastın arkasında üst düzey bir istihbarat yetkilisinin olduğunu iddia etmesinin ardından gerçekleşti. Pakistan ordusu, bu iddiaları "sorumsuzca ve asılsız" olarak nitelendirerek Han'ın suçlamalarının doğru olmadığını belirtmişti.

Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) lideri İmran Han, 7 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, üst düzey isimlerden oluşan bir grubun kendisine suikast planı hazırladığını iddia etmişti. Han, suikast planının arkasında Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, İçişleri Bakanı Rana Sanaullah ve Servisler Arası İstihbarat (ISI) Başkan Yardımcısı Tümgeneral Faisal Nasir'in olduğunu belirtmişti. Bu açıklamanın ardından Han, Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafından tutuklanmıştı.

Yorumlar (0)