Enerjide Rusya’ya bağlı Macaristan “ruble” koşulunu kabul etti

Rusya’nın “dost olmayan ülkelere” doğal gaz satışında ruble hamlesine, AB tarafından Rus gazından vazgeçmeyi göze alamayan Macaristan’dan olumlu yönde bir karşılık geldi. Moskova’ya yapılmış olan enerji yaptırımlarını desteklemeyen Macaristan’ın Gazprom ile imzalamış olduğu 15 senelik tedarik anlaşması dahilinde Rusya’dan senelik 4,5 milyar metreküplük doğal gaz ithal ettiği biliniyor. Macaristan’ın doğal gaz tüketimi ise senelik 10 milyar metreküp seviyesinde.

DÜNYA 07.04.2022, 16:07 08.04.2022, 10:01
Enerjide Rusya’ya bağlı Macaristan “ruble” koşulunu kabul etti

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın dün yapmış olduğu basın toplantısında, Rus gazı için ruble ile ödeme yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Macaristan Dışişleri ile Dış Ticaret Bakanı Peter Sziijarto ise Rusya’da doğal gazda rubleyle ödeme yapılmasına dair teknik detayların paylaşıldığını kaydetti.

Dost olmayan ülkelere Rus gazının satışında rubleyle ödeme alınmasına dair yeni sistem 1 Nisan’da devreye alındı. Buna göre, Rus gazı alan ülkeler, Gazprombank’tan hesap açıp ödemeyi yapmalarının ardından bu fonlar Moskova Borsası’nda rubleye çevrilecek.

Ukrayna, Rus petrolü ve doğal gazına ambargo uygulanması gerektiği hususunda ısrarcı olurken, Avrupa Birliği şimdiye dek diğer ürünlere yasak getirilmesiyle kömür ithalatı konularına odaklandı.

Avrupa Birliği ortak hareket edilmesini istiyor

Hükümetler ve Batılı firmalar, Putin’in açıklamaları sonrasında gaz tedarik sözleşmelerini başka bir parayla değiştirmeye dair bütün adımları reddetti.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından Rusya’dan doğal gaz ithalatı gerçekleştiren ülkelerin konuya ilişkin ortak yönde hareket etmesi gerektiği duyurulmuştu. Komisyon tarafından 1 Nisan tarihinde yapılmış olan paylaşımda, tedarik sözleşmelerinin dolar veya avro cinsinden olan Avrupalı firmaların bu talebi karşılamaması gerektiğini kaydetmişti.

Fransa ve Almanya ödemelerin avro cinsinden yapılmasının sürdürüleceğini, Letonya ve Slovakya Rusya’nın gaz ödeme taleplerine karşı Avrupa Birliği ile hareket edeceklerini kaydetti.

Avusturya hükümeti dolar veya avro dışında herhangi bir para biriminde ödeme yapmak için bir temel bulunmadığını söyledi.

Litvanya ise iç ihtiyaçları karşılamak amacıyla Rus gazını artık ithal etmeyeceğini söyleyerek, Avrupa’da Rus gazından bağımsızlığını güvence altına alan ilk ülke olarak kayıtlara geçti.

Macaristan senelik Rusya’dan 4,5 milyar metreküplük gaz alıyor

Macaristan 2021 yılı Eylül ayında Gazprom ile 15 senelik doğalgaz tedarik anlaşması yaptı. Yapılan anlaşmaya göre Gazprom, Ukrayna’yı baypas eden hatlar üstünden senelik 4,5 milyar metreküplük gazı Macaristan’a ulaştıracak.

Macaristan Başbakanı Orban 1 Şubat tarihinde yapmış olduğu paylaşımda, Macaristan’ın Avrupa’da artış gösteren enerji fiyatlarıyla mücadele etmek ve daha da büyük hacimli teslimatlar sağlamak maksadıyla ikili uzun vadeli sözleşme dahilinde, Rusya’dan doğal gaz ithalatında artış talep edildiğini kaydetmişti.

Putin ise Macaristan’a yapılmış olan gaz ihracatının senelik 4,5 milyar metreküpten 5,5 milyar metreküpe çıkarılmaya hazır olunduğunun sinyalini vermişti.

Senelik doğal gaz tüketimi ortalama olarak 10 milyar metreküp olan Macaristan, neredeyse gaz ihtiyacının yarısını Rusya’dan karşılıyor.

Rusya-Ukrayna Savaşının başından bu zamana dek Macaristan, Moskova’dan yapılmış olan enerji yaptırımlarına destek vermedi. Orban, 8 Mart tarihinde yapmış olduğu paylaşımda, ülkesinin Rusya’ya doğal gaz ve petrol ithalatını kapsayacak olası yaptırımlara karşı olduğunu kaydetmişti.

Yorumlar (0)