Endonezya'da oksijen faciası: 63 kişi hayatını kaybetti

Kovid-19 salgınında Delta mutasyonu sebebiyle vaka sayısında artış yaşanan Endonezya'da bir hastane oksijen yetersizliği sebebiyle 63 hasta yaşamını yitirdi. Endonezya hükümeti can kaybı rakamlarının Mayıs ayından bu yana 10 kat arttığını duyurdu.

DÜNYA 05.07.2021, 12:05
Endonezya'da oksijen faciası: 63 kişi hayatını kaybetti

Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya'da seyahatlerde yaşanan artış ve bulaşıcılığı oldukça yüksek olan Delta mutasyonu, vaka sayılarında artışa neden oldu.

Oksijen yetersizliği yüzünden 63 kişi hayatını kaybetti

Günlük 25 binden fazla vakanın açıklandığı ülkede, sağlık sistemi neredeyse çökmenin eşiğine geldi. Java Adasındaki Sardjito Hastanesinin yaptığı açıklamada, oksijen yetersizliği sebebiyle 63 hastanın yaşamını yitirdiği duyuruldu. Ölümlerden birkaç gün önce oksijen kaynağı arandığı, fakat Cuma gününden bu yana hastaneye başvuran Kovid-19 hasta sayısında patlamanın yaşanması nedeniyle bütün stokların erken bir şekilde tükendiği, problemin pazar gününe kadar sürdüğü beilrtildi. Söz konusu faciaya ilişkin Endonezya hükümeti, oksijen üreticilerinden hastanelere ilişkin oksijen tedarikine öncelik vermelerini talep etti. Öte yandan yapılan açıklamada, Endonezya’daki can kaybı sayısının Mayıs ayından bu yana 10 kat arttığı dile getirildi. 

Batı Java bölgesinde yer alan Bandung kentinde 2 hastane, oksijenlerinin tükendiğini belirterek tedaviye acil ihtiyacı olan yeni hastaları kabul edemediklerini açıkladı. Bazı kentlerde ise hastanelerin önlerinde çadır kurulduğu aktarıldı. 

“Felaketin eşiğinde”

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, bakanlar ile sağlık uzmanlarının önerileri üzerine vakalardaki artışa karşı 3 Temmuz'dan 20 Temmuz'a kadar geçerli olmak üzere Java ve Bali adaları için geniş çaplı acil Covid-19 kısıtlama kararı verildiğini açıklamıştı. Geçen hafta Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu tarafından yapılan açıklamda, Endonezya’nın "Kovid-19 felaketinin eşiğinde" olduğuna ilişkin uyarıda bulunmuştu. 

Yorumlar (0)