Elon Musk'tan yeni ifşaat

Elon Musk, Twitter'ın eski yönetimine yönelik olarak üçüncü ifşaatında, Donald Trump’ın hesabının askıya alınmasının aylar evvelinde konuşulduğunu ortaya çıkardı.

DÜNYA 11.12.2022, 01:03 12.12.2022, 09:34
Elon Musk'tan yeni ifşaat

Twitter'ın yeni sahibi Musk, bağımsız basın mensubu Mark Taibbi üzerinden 6 Ocak 2021 Kongre baskını ve eski ABD Başkanı Trump’ın Twitter hesabının askıya alınmasında firma yönetiminin tutumunu ifşa etti.

Taibbi, sosyal medyadan, üst düzey yönetimin, 6 Ocak 2021 olayları evvelinden başlamak üzere firmanın kural ve politikalarını nasıl ihlal ettiğine dair yazışmaları paylaştı.

6-8 Ocak 2021'deki iç yazışmalarda, Twitter personellerinden birinin, “Bu ilk defa görevdeki bir başkanı yasaklamak mı oluyor?” değerlendirmesinde bulunduğunu kaydeden Taibbi, bahse konu yazışmalarda Trump’ın kişisel hesabının akabinde Başkanlık ve Beyaz Saray hesaplarının da askıya alınmasının görüşüldüğünü, bunun yerine kullanımının sınırlandırılabileceğinin dile getirildiğini ortaya çıkardı.

Söz konusu metinde, Twitter uzmanının, yakın dönemde Trump yönetiminin görevi Joe Biden’a bırakacağı ve bu hesaplara yönelik olarak herhangi bir adım atmaya lüzum kalmayacağını ifade etmesi gözden kaçmadı.



"Federal kurumlar baskı kurdu"

Taibbi, Donald Trump’ın Twitter hesabının askıya alınmasının 6-8 Ocak tarihlerindeki tartışmalarda yer aldığını aktararak, üst düzey yöneticilerden birinin, 'ABD liderinin dört senelik başkanlığında yaptıklarının çok daha resimde bunları gerekli kıldığını' ve 'Trump’ın eylemlerinin bağlamı' yazdığını ve Donald Trump’ı Twitter’dan uzaklaştırma planının zemininin aslında aylar evvelki yazışmalarda tartışıldığını belirtti.

Evvelinde Twitter’ın hesapları askıya almasının kurallara dayanan bir otomasyon ve bazı yöneticilerin kişisel tasarruflarına dayandığını ifade eden Taibbi, 2020 yılındaki başkanlık seçimleri yaklaştıkça firmanın, federal kurumlardan baskı görmeye başladığını aktardı.

Taibbi, politikalarda gevşemelere gidilerek üst düzey hesaplara müdahalenin görüşülmeye başlandığını ve 6 Ocak 2021'den sonra bunun için bir grup kurulduğunu da ifşa etti.



"Sansürler federal kurumlara rapor edildi"

Taibbi, Twitter yöneticilerinin, seçim döneminde federal kurumlarla ilişki içinde seçimle ilgili içeriklerden hangilerinin ihlal sayılabileceğini görüştüğüne dair yazışmaları da paylaştı.

Twitter’ın Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın cihazlarındaki bilgileri ifşa eden haberlere sansür getirmesi esnasında da firmanın yöneticilerinin, haftalık olarak Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, İç Güvenlik Bakanlığı ve FBI ile görüştüğünü aktaran Taibbi, yöneticilerin bu sansürü rapor ettiğini de ortaya koydu.


(Hunter Biden)

Elon Musk'ın evvelki ifşaatları

Musk, ilk ifşaatında Twitter’ın Hunter Biden’ın cihazından çıkan bilgilere yönelik haber ve içerikler dahil Biden’ın kampanya ekibinden iletilen talepler doğrultusunda nasıl sansür uyguladığını ifşa etmişti.

Musk, eski yönetimin altında Twitter personellerinin oluşturduğu ekiplerin kara listeler oluşturduğunu duyurmuştu. Bu listelerle beğenilmeyen içeriklerin trend olmasının önlendiğini, listeye dahil bütün hesapların ve hatta trendlere giren konuların görünürlüğünün sınırlandığını ortaya koymuştu.

Yorumlar (0)