"Eğer bize saldırırsa o da Süleymani'yle aynı kaderi paylaşacak!"

ABD'nin İran Özel Temsilcisi Hook, eğer İranlı general Süleymani'nin halefi de Amerikalılara saldırırsa onun da Süleymani'yle "aynı kaderi paylaşacağını" söyledi.

DÜNYA 23.01.2020, 13:10
"Eğer bize saldırırsa o da Süleymani'yle aynı kaderi paylaşacak!"

İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen 50. Dünya Ekonomik Forumu'na katılan ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, Arapça yaymlanan Eşşark el Avsat gazetesine İran-ABD ilişkilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Ülkesinin 3 Ocak'ta silahlı insansız hava aracı saldırısında öldürdüğü İranlı general Kasım Süleymani hakkında konuşan Hook, İran'ın Süleymani'nin ardından İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanlığı'na atadığı İsmail Kaani'ye yönelik önemli bir uyarı yaptı.

"Kaani de Süleymani'yle aynı kaderi paylaşacak"

Hook, "Eğer Kaani de Süleymani gibi Amerikalıları öldürme yolunu tercih ederse o da Süleymani'yle aynı kaderi paylaşacak" şeklinde konuştu. Brian Hook, ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerikalılara veya Amerikan çıkarlarına herhangi bir saldırıya "net bir şekilde yanıt verileceği" sözlerini de hatırlattı ve "Bu yeni bir tehdit değil. Başkan Amerikan çıkarlarını korumak için net adımlar atacağını her zaman söylemişti. Sanırım İran rejimi de artık ABD'ye saldırarak bundan kurtulabileceğini düşünmüyor" dedi.

Kudüs Gücü'nün başına geçen Kaani, Süleymani'nin yürüdüğü "aydınlık yolu" takip ederek ABD güçlerini Ortadoğu'dan çıkarmak için çalışaacağını açıklamıştı.

İran ve ABD arasında neler yaşandı?

ABD, 3 Ocak'ta öldürdüğü Süleymani'yi birçok Amerikalının canını almak ve Amerikalılara yeni saldırılar planlamakla suçluyordu. İran da ölen generale karşılık ABD'nin Irak'ta bulunan üslerine çeşitli saldırılar düzenlemişti ancak herhangi bir ABD askeri hayatını kaybetmemişti.

Yorumlar (0)