"Dünyanın en etkili 100 kişisi" listesindeki tek Türk isim

TIME dergisinin, dünya genelinde en etkili 100 kişiyi belirlediği listede, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, "öncü" isimlerden biri olarak listede kendisine yer bulan tek Türk oldu.  

DÜNYA 16.09.2021, 09:20 18.09.2021, 09:51
"Dünyanın en etkili 100 kişisi" listesindeki tek Türk isim

TIME dergisinin, bu sen 18.’sini yayımladığı ve dünya genelindeki en etkili isimleri seçtiği TIME 100 listesi belli oldu. 

Listede tek Türk, Fatih Birol

Dünyaca ünlü siyasi liderlerin de bulunduğu listede, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, "öncü" isimlerden biri olarak listede kendisine yer buldu. ABD Başkanı Biden, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in torunu Sussex Dükü Prens Harry ile eşi Meghan Markle gibi dünyaca ünlü kişilerin de bulunduğu listede yer bulan Fatih Birol, listede yer alan tek Türk oldu. 

"Dünya liderlerine güvenilir bir danışman" 

ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry TIME dergisinde kaleme aldığı yazıda, IEA Başkanı Birol'un yüksek teknoloji verilerini bilgi birikimiyle birlikte bir araya getirerek işlediğine dikkat çekerken, "Dünya liderlerine güvenilir bir danışman rolü bulunan Birol, karbon emisyonlarını azaltmak ve gezegenimizi kurtarmak için yapılması gerekenler hakkında objektif bir otorite. Fatih Birol, genel olarak petrol piyasalarını takip eden bir kurum olarak bilinen IEA'yı, dünyanın önemli ekonomilerine, enerji teknolojilerinde danışmanlık yapan lider bir kurum haline getirdi" sözlerine yer verdi. Ayrıca yazıda, 2050'de IEA'nın sıfır emisyon amacına ulaşmak ve iklim değişikliğinin etkilerini minimuma indirmek için hazırladığı yol haritasını, Endonezya, Hindistan ve Çin başta dahil olmak üzere pek çok ülkenin istediği aktarıldı. 

ABD Başkanı Joe Biden da listede

TIME 100 listesinde bu sene en etkili 100 kişi arasında seçilen isimlerde, ABD Başkanı Joe Biden, ABD eski Başkanı Donald Trump, Hindistan Başbakanı Narendra Modi,  İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Avrupa Birliği Komisyonu Kıdemli Başkanı Frans Timmermans,, Sussex Dükü Prens Harry ve eşi Düşes Meghan Markle, Tesla CEO'su Elon Musk gibi ünlü isimler yer aldı.

Yorumlar (0)