Dünyadaki protestolar - 2019 (Venezuela)

Hong Kong'dan Haiti'ye, Keşmir'den Peru'ya dünyada kazanlar kaynıyor. Peki Venezuela'da neler oluyor?

DÜNYA 12.10.2019, 14:04
Dünyadaki protestolar - 2019 (Venezuela)

Dünya genelinde birçok farklı coğrafyada ekonomik ve siyasi krizlerle beraber rejim değişikliği istekleri de protesto gösterilerinin temel sebepleri arasında yer alıyor. "Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın onuncu adresi Venezuela.

Geçtiğimiz yıldan bu yana ağır ekonomik problemlerle karşı karşıya kalan Venezuela'da halk sokaklara dökülmüş, Venezuela Ulusal Meclisi'nin Başkanı muhalif Guaido, bu yıl 23 Ocak'ta kendini geçici devlet başkanı ilân etmişti.

Juan Guaido aralarında ABD ve İngiltere'nin de yer aldığı 50'den fazla ülke tarafından geçici meşru devlet başkanı olarak görülüp tanınsa da Maduro devlet başkanı olarak görevine devam etmişti. 30 Nisan'da Guaido'nun partisi Popüler İrade'nin (VP) eski lideri Leopoldo Lopez, Maduro hükûmetine karşı sözler sarf edip Maduro'yu devirmek için Venezuelalıları sokağa çağırmıştı. 

Askerî bir merkezden çağrı yapan Guaido, Venezuela ordusundan destek beklemiş ve taraflar arasındaki tansiyon üst düzeye çıkmıştı. ABD'nin Guaido'yu tanımasının ardından, Maduro da ABD ile diplomatik ve siyasi ilişkilerini sonlandırdığını ilân etti ve ABD'li diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verdi.

ABD’nin ardından Amerika kıtasından Kolombiya, Kanada, Arjantin, Şili, Peru, Brezilya gibi birçok ülke Maduro'ya karşı tavır almış ve Guaido'yu tanıdığını duyurmuştu. Başta Rusya ve Çin olmak üzere, Meksika, Türkiye, Küba ve Bolivya gibi ülkeler ise Maduro hükûmetine desteklerini yinelemişti. 

ABD ise Venezuela’da yaşananları görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi'ni acil olarak toplantıya çağırdı ve Venezuela’daki ABD büyükelçiliğinde çalışan ikinci derece personelin ülkeyi terk etmesi talimatını verdi.

Geçmişte bölgenin en refah içerisinde yaşayan ülkelerinden biri olan Venezuela toplumu, kötü ve yetersiz beslenmeden, salgınlardan, hastalıklardan ve şiddet suçlarının sayısının artmasından dolayı toplumsal bir cinnet hâli yaşıyor. Toplumun büyük bir bölümü terörize edildi ve bölge fazlasıyla istikrarsızlaştırıldı.

 

ABD ile ters düşen ve problemlerin ABD kaynaklı olduğunu savunan Devlet Başkanı Maduro, bu yıl ABD'nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler'in 74. Genel Kurul Toplantısı'na katılmayacağını açıklamış, ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasıyla ağustos ayının başlarında yayımlanan kararnameyle ise Venezuela'nın ABD'deki tüm varlıkları dondurulmuştu. Bu gelişmenin ardından muhalefetle süren görüşmeleri askıya alan Maduro, darbe girişimleri ve ekonomik çöküşün ardından geçtiğimiz günlerde ilk kez ülke dışına çıktı.

 

Maduro, en büyük destekçisi konumundaki Rusya'ya gitti. Başkent Moskova'da Rusya lideri Vladimir Putin ile görüştü. Vladimir Putin, Maduro'ya, muhalefet ile diyaloğu desteklediğini ifade ederken muhalefet ile karşı karşıya kalmanın mantıklı olmayacağı uyarısında bulundu. 

Bu ay içerisinde Venezuela'daki muhalefet partilerinden bazıları Maduro yönetimiyle diyalog kararı almışlardı. Fakat Juan Guaido önderliğindeki daha büyük muhalif gruplar görüşme talebinde bulunmadıklarını vurgulamışlardı. Guaido ile diyalog kurulamamasıyla siyasi krizin ve ekonomik problemlerin önüne geçilebilecek gibi görünmüyor. 2015 ila 2019 yılları arasında var olan ekonomik kriz ve çatışmalardan kaçanların sayısı, Birleşmiş Milletler verilerine göre 4 milyona yaklaştı. Ülke ekonomisinin yüzde 50 küçüldüğü belirtilirken Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) açıkladığı verilere göre de bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 10 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. 

"Dünyadaki protestolar-2019" haber dosyamızın son adresi Doğu Türkistan olacak.

Habernediyor.com

Yorumlar (0)