Dünyada en fazla nükleer silaha sahip ülke: Rusya

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sebebiyle Putin'in özel savaş konumuna geçirilmesi yönünde emir verdiği nükleer silah envanterinde 6.255 adet başlık bulunduğu düşünülüyor.

DÜNYA 27.02.2022, 23:02
Dünyada en fazla nükleer silaha sahip ülke: Rusya

Rus lider Putin'in, Rus ordusunun caydırıcı kuvvetlerini özel savaş görevi konumuna geçirmesi yönünde emir vermesi, gözleri Rusya'nın hipersonik füzeleri ve nükleer silahlarına çevirdi.

Putin, gün içerisinde Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile gerçekleştirdiği toplantıda, Rus ordusunun hipersonik füzeler ve nükleer silahları da kapsayan caydırıcı kuvvetlerinin özel savaş konumuna geçirilmesi yönünde emir verdi.

Söz konusu emir, Rusya'nın hipersonik füzeleri ve nükleer silahlarını tekrar gündeme getirdi.

İkinci sırada ABD konumlanıyor

2021 senesinde yayımlanan veriler doğrultusunda, Rusya, 6.255 nükleer başlığa sahip ve bu hususta dünyada ilk sırada konumlanıyor.

Rusya'ya ait nükleer silahların sayısında bir önceki seneye kıyasla 120 adetlik düşüş oldu.

Ülkenin 1800 konuşlandırılmış vaziyette nükleer savaş başlığı olduğu biliniyor.

Diğer yandan, Rusya'yı 5.550 nükleer silah ile bir diğer süper güç ABD izliyor ve bu iki ülke tüm dünyadaki nükleer silahların tamamına yakınına sahip.

Fransa'nın 290 adet nükleer silahı varken, İngiltere'de ise bu rakam 225'i buluyor.

Süpersonik füzelere de sahip

Ülkedeki süpersonik füze sistemi de bir hayli etkin. Ruslar, Sovyetler dönemi itibarıyla orta ve kısa menzilli süpersonik füzelere ek olarak kıtalararası geçiş yapabilen süpersonik füzeler de geliştiriyor.

Rusya, Oniks, P-800, gibi birçok türde ve sayıda füze üretirken, nükleer enerji ile çalışabilen ve nükleer başlık bulunan 9M730 Burevestnik kıtalararası seyir füzesi, Rus ordusunun en stratejik silahlarının başında geliyor.

Rusya'nın karadan ve denizden fırlatılabilen ve yaklaşık olarak 1000 kilometre kat edebilen Tsirkon füzesi, yüksek süpersonik-hipersonik hızlara erişmeyi amaçlıyor.

Ses hızının 3 katına ulaşıyor

Diğer yandan, Rusların Hindistan ile ortaklaşa geliştirdiği BrahMos I isimli süpersonik füze, sektörün en iyilerinden biri olarak gösteriliyor.

Ses hızının 3 katına kadar ulaşabilen ve 290 kilometre mesafe kat edebilen BrahMos I, Oniks füzesinin bir başka uyarlaması olarak öne çıkıyor. 300 kiloya kadar savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip olan BrahMos I, gemiden, denizaltından veyahut havadan fırlatılabiliyor.

Ülkenin elindeki bir diğer dikkat çeken hipersonik füze ise Kinjal. Putin yönetimi Kinjal hipersonik füzesinin lansmanını 2018 yılında yapmıştı.

Rus kuvvetleri, 19 Şubat tarihinde gerçekleştirilen nükleer üçleme tatbikatında Tsirkon ve Kinjal hipersonik füzelerinin de kullandığını açıklamıştı. 

Yorumlar (0)