Dünya Ortadoğu’ya kitlendi: İran ABD üstlerini mi hedef alacak?

İsrail'in İran'a yönelik yaptığı saldırıların ardından, misilleme ihtimaline karşı "tetikte beklediği" belirtildi. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail'e "sarsılmaz" şekilde destek vereceklerini belirtmesi üzerine İran’ın Biden yönetiminin olaylara karışması halinde ABD üstlerinin hedef alınacağını duyurduğu iddia edildi.

DÜNYA 12.04.2024, 23:26 13.04.2024, 10:24 Buse Önder
Dünya Ortadoğu’ya kitlendi: İran ABD üstlerini mi hedef alacak?

İsrail ve İran arasındaki gerginlik son birkaç gün içinde yeni bir boyuta ulaştı. İsrail basını, İran'ın olası bir misillemesine yönelik endişelerin arttığını ve İsrail'in bu duruma karşılık vermek üzere İran içindeki hedeflere saldıracağını belirtti.

İsrail devlet televizyonu KAN, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz başta olmak üzere üst düzey güvenlik yetkilileriyle olası bir İran saldırısına karşı istişarelerde bulunduğunu duyurdu.

İsrail ordusu, "zorunlu ve yedek asker olarak görev yapan personelin yurt dışına çıkış yasağı konusundaki kısıtlamaların sıkılaştırıldığı" açıkladı.

‘Kırmızı çizgi aşıldı’

İsrail medyası, Savaş Kabinesi ve Bakanlar Kurulu toplantılarında İran'dan muhtemel saldırıların ele alındığını aktardı. Haaretz gazetesi yazarı Amos Harel, İran için "kırmızı çizginin aşıldığını" ve İran'ın İsrail'e karşılık verebileceğini öne sürdü.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, "İran topraklarından bize saldırırsa karşılık vereceğiz, İran'a saldıracağız" açıklamasını yapmıştı.

Hagari ise, "İran yıllardır, özellikle savaş (7 Ekim sonrası) boyunca Lübnan, Gazze, Suriye, Irak ve Yemen'deki vekil güçlerini İsrail'e saldırtmak için finanse ediyor, yönlendiriyor ve silahlandırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

‘İsrail er ya da geç saldıracak’

ABD Başkanı Joe Biden ise İran'ın İsrail'e yönelik saldırı tehditlerine karşılık olarak Tel Aviv'e "sarsılmaz" şekilde destek vereceklerini belirtmişti. ABD basınında yer alan haberlere göre, İran'ın 1 Nisan'da Suriye'deki büyükelçilik yerleşkesindeki konsolosluk binasını vuran İsrail'e karşı bugün veya en geç yarına kadar karşılık vermeye hazırlandığı öne sürülmüştü.

 ‘İran’ı derhal terk edin’

Tüm bu gelişmeler, Orta Doğu'da tansiyonun yükselmesine neden olurken, uluslararası toplumun da durumu endişe ile izlemesine sebep oldu. Fransa, bölgedeki tırmanan gerilim üzerine Fransız vatandaşlarını İran, Lübnan, İsrail ve Filistin topraklarına gitmekten kaçınmaları konusunda uyardı.

Almanya ise İran’da bulunan vatandaşlarına ‘İran’ı derhal terk edin’ çağrısında bulundu.

İran’dan ABD’ye tehdit

Axios internet sitesinin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, İran'ın İsrail ile olası bir çatışmaya ilişkin Washington yönetimine, bu hafta başında birkaç Arap ülkesi aracılığıyla bir mesaj ilettiği belirtildi. İran'ın bu mesajında, ABD'nin bölgedeki üslerinin hedef alınacağı yönünde bir uyarıda bulunduğu ifade edildi.

Yetkililere göre, İran'ın Arap ülkeleri üzerinden ilettiği bu uyarı, İsrail'e yapılacak bir misilleme saldırısının ardından ABD'nin müdahale etmesi durumunda bölgedeki ABD üslerinin hedef alınabileceği yönündeydi. İddialara göre, İran kendilerine saldıran güçlere karşı saldıracaklarını ve bu nedenle kendileriyle uğraşılmaması gerektiğini belirtti.  

Sınırlı bir tepki hedefleniyor

Bu mesajın tam olarak net olmadığına dikkat çeken yetkililerden biri, Washington'daki istihbarat yetkililerinin İsrail'in olası bir karşı saldırısına ABD'nin dahil olması durumunda bölgedeki üslerinin hedef alınabileceği ihtimalini değerlendirdiğini aktardı.

Diğer iki yetkili ise İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın İngiliz, Alman ve Avustralyalı mevkidaşları ile yaptığı görüşmelerde, Tahran yönetiminin bölgesel bir gerilime yol açmayacak sınırlı bir tepkiyi hedeflediğinin sinyalini verdiğini iddia etti.

Ne olmuştu?

1 Nisan'da İsrail'in Şam'daki İran büyükelçilik yerleşkesine yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısında, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2 general dahil toplam 7 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu saldırının ardından İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırının ülkesinin topraklarına yapılmış bir saldırı olarak değerlendirerek sert bir açıklama yapmıştı. Hamaney, "Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak" ifadelerini kullanmıştı.

Bölgede yaşanan gerilim nedeniyle Fransa, Fransız vatandaşlarının İran, Lübnan, İsrail ve Filistin topraklarına seyahat etmekten kaçınmaları çağrısında bulunmuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ise İran'ın kendilerine yönelik bir saldırı düzenlemesi halinde karşılık vereceklerini ve İran'a saldıracaklarını belirtmişti.

Yorumlar (0)