DTÖ, Covid-19 aşısı üreten şirketlerin ülkelerle birlik oluşturması çağrısında bulundu

DTÖ Genel Direktörü, herkese yetecek aşının üretilmemesine karşın aşı firmalarının teknolojilerini ve formüllerini diğer ülkelerle paylaşması gerektiğini ifade etti. 

DÜNYA 01.04.2021, 13:31 01.04.2021, 18:16
DTÖ, Covid-19 aşısı üreten şirketlerin ülkelerle birlik oluşturması çağrısında bulundu

Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo Iweala, Covid-19 salgınına karşı aşı geliştiren firmaların ya dünyadaki tüm insanlığa yetecek kadar aşı üretmesi ya da teknolojilerini gelişmekte olan ülkelerle paylaşmaları ve her ülkenin aynı anda aşı üretmesi çağrısında bulundu.

Uluslararası bir kanala konuşan Okonjo Iweala, ülkelerin birbirleriyle iş birliği anlaşmaları yapmaları gerektiğini ve bunun en güzel örneğinin AstraZeneca ile Hindistan’da faaliyet gösteren Serum Enstitüsü arasındaki anlaşma olduğunu belirtti.



Gelişmekte olan ülkelerde “kullanılamayan kapasite” olduğunu işaret ederek hem bunların kullanılması hem de aşıların daha hızlı üretilmesi hakkında çağrıda bulunan Okonjo Iweala, yoksul ülkelerin aşı satışında sona bırakıldığını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Ya aşı ya transfer

Okonjo Iweala, herkese yetecek kadar aşı üretiminin mümkün olmaması durumunda aşı firmalarının teknolojilerini ve formüllerini gelişmekte olan ülkelerle paylaşmaları ve dünya genelindeki her ülkenin üretim yapmasını sağlanarak kısa sürede herkese yetecek aşının toplanması gerektiğini vurguladı.

AstraZeneca ve Hindistan arasında olan anlaşmanın diğer ülkeler ve firmalar arasında da yapılmasını isteyen Genel Direktör, dünya genelinde uygulanan aşıların 577,9 milyon doza ulaştığını ve en çok uygulama yapılan ülkelerin ABD, Hindistan ve Çin olduğunu belirtti. 

Yorumlar (0)