DSÖ uyardı: ABD salgının yeni merkezi olabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, son 24 saat içerisinde Avrupa ve ABD'den bildirilen yeni tip koronavirüse (Covid-19) enfekte vaka sayısının tüm dünyadakilerin yüzde 85'ini oluşturduğunu ve ABD'nin salgının yeni merkezi olabileceğini kaydetti.

DÜNYA 24.03.2020, 16:45
DSÖ uyardı: ABD salgının yeni merkezi olabilir

DSÖ Sözcüsü Harris, BM Cenevre Ofisi'nde video konferans şeklinde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Covid-19 salgını yüzünden şu ana dek dünya genelinde 14 bin 510 kişinin hayatını kaybettiğini söyleyerek sayının önemli ölçüde artacağı konusunda uyarılarını yineledi.

Salgının hızla yayılmaya devam ettiğini ve tüm dünyayı ele geçirdiğini kaydeden Harris, "Batı Afrika'da şimdiye kadar yaşadığımız en kötü Ebola salgınında 11 bin ölüme ulaşmak iki yıl sürdü, bu yüzden burada gerçekten devasa salgın ile karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Önlemler işe yarayabilir

Harris, Avrupa ve ABD'nin salgının en çok görüldüğü bölgeler haline geldiğinin altını çizerek, "Öyle ki son 24 saatte bildirilen vakaların yüzde 85'i Avrupa ve ABD'den geldi ki bunların da yaklaşık yüzde 40'ı ABD'den." bilgisini paylaştı. 

Bazı ülkelerin uyguladığı sokağa çıkma yasağı ve karantina gibi önlemlerin salgının yayılma hızının önünü kesebileceğini aktaran Harris, bu tür önlemlerin aynı zamanda sağlık kuruluşlarına ve çalışanlarına da zaman kazandıracağını belirtti.

ABD'de bu potansiyel var

Harris, ABD'nin Kovid-19'un yeni merkez üssü olup olmayacağına ilişkin sorusu üzerine, "ABD'deki vaka sayısında çok büyük bir ivme görüyoruz. Dolayısıyla bu potansiyel var." şeklinde konuştu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 13 Mart'ta yaptığı açıklamada Avrupa'nın artık Covid-19 salgınının merkez üssü haline geldiğini bildirmişti.

Yorumlar (0)