Dikkat! Koronavirüsten daha fazla öldürecek

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) gerçekleştirilen bir araştırmada, küresel ısınma nedeniyle hayatını kaybedecek kişi sayısının, yeni tip koronavirüs (Covid-19) kaynaklı ölümleri geçeceği ifade edildi. 

DÜNYA 04.08.2020, 14:30
Dikkat! Koronavirüsten daha fazla öldürecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu, kritik bir araştırma yaptı. Söz konusu araştırmada, 80 yıl sonra küresel ısınma nedeniyle yaşamını yitirecek kişi sayısının, şimdiye kadar görülen bütün salgınları geride bırakacağı bildirildi. 

Yüksek sıcaklıkların, yoksul ve sıcak ülkelerde daha fazla insanın ölmesine neden olacağı belirtilen açıklamada, iklim krizi nedeniyle meydana gelecek olan maddi kayıpların gelişmiş ülkeleri de vuracağı kaydedildi. 

Dünyanın ısınmasına yol açan gazları önlemek için çok az tedbir alınan yüksek emisyonlu bir senaryoya göre, dünya genelinde can kaybı oranının, 2100 yılının sonunda 100.000 insan başına 73'e çıkacağı ifade edildi. Söz konusu rakam, HIV / AIDS, dang, yeni tip koronavirüs (Covid-19), tüberküloz, sıtma ve ebola olmak üzere bütün salgınlardan kaynaklanan ölümlerden daha yüksek.

Söz konusu araştırmada, küresel ısınma ile ölümler arasında mevcut olan ilişkiye bakmak için bütün ülkelerdeki sıcaklıklar ile ölüm oranları değerlendirildi. Yalnızca sıcak çarpması gibi direkt sebepler değil, sıcak dalgası sırasında gerçekleşen kalp krizleri gibi daha özel veriler de incelendi. 

Ami Jina isimli araştırmacı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) gibi sıcaklığın da daha çok savunması durumda olan insanları riske attığını söyledi. Ami Jina, kalp problemine sahip olan insanlar için birkaç gün boyunca etkisini gösteren yüksek sıcaklıkların ölümcül olabileceğini ifade etti. 

Öte yandan, dünyanın en sıcak kesiminde bulunan yoksul ülkelerde küresel ısınma kaynaklı ölümlerin yüksek oranda gerçekleşeceği kaydedildi. Bilim insanları, sıcaklıkların zaten yüksek olduğu Bangladeş, Sudan, Gana ve Pakistan'da 2100 yılında sıcaklığa bağlı 100.000 kişi başına 200'den fazla kişinin ölebileceğini belirtti.

Kanada ve Norveç gibi daha gelişmiş ve soğuk ülkelerde ise sıcaklık kaynaklı ölümlerin az olabileceği ama buralarda yaşayanların da aşırı soğuk hava ile savaşacağı konusunda uyardı. 

Yorumlar (0)