Dev miting! Koronavirüs bayram etti

Doğu Afrika ülkesi Burundi'de Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınına rağmen iktidar partisi, hiçbir hijyen kuralına uymadan ve sosyal mesafe önlemi almadan, on binlerce kişinin katıldığı dev seçim mitingi düzenledi.

DÜNYA 03.05.2020, 10:28
Dev miting! Koronavirüs bayram etti

İktidar partisi CNDD-FDD (Demokrasiyi Savunma Ulusal Konseyi ve Demokrasi Savunma Kuvvetleri), cumhurbaşkanı, milletvekili ve belediye meclis üyelerinin belirleneceği, 20 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimler için Bugendana şehrinde geniş katılımlı bir miting düzenlendi.

On binlerce kişinin katıldığı mitingde, yeni tip koronavirüse (Covid-19) rağmen maske takılmadığı, dezenfektan kullanılmadığı ve sosyal mesafe kuralına hiçbir şekilde uyulmadığı görüldü.

Öte yandan Burundi Sağlık Bakanı Dr. Thaddee Ndikumana'nın Twitter hesabından miting fotoğraflarını paylaşması da takipçilerinin tepkisini çekti.

Burundi'de durum

İlk koronavirüs (Covid-19) vakalarının 31 Mart'ta kaydedildiği Burundi'de şimdiye kadar 1'i can kaybıyla neticelenen 15 vaka saptandı.

Burundi'yi 2005 yılından bu tarafa yöneten Cumhurbaşkanı Pierre Nkurunziza'dan koltuğu devralmak için 7 adayın yarışacağı seçimin kampanyası 17 Mayıs'a kadar devam edecek.

İktidar partisi CNDD-FDD'nin (Demokrasiyi Savunma Ulusal Konseyi ve Demokrasi Savunma Kuvvetleri) adayı General Evariste Ndayishimiye ile CNL (Yeni Ulusal Özgürlük Konseyi) adayı Agathon Rwasa seçimin iddialı iki ismi olarak görünüyor.

Pierre Nkurunziza aday olmayacak

Diğer taraftan Burundi'nin mevcut cumhurbaşkanı olan Pierre Nkurunziza seçimlerde aday olmayacak. Burundi'yi yönetecek yeni ismin belirleneceği seçimlerde halk ayrıca milletvekilleri ile belediye meclis üyeleri için de oy kullanacak. Yani 3 ayrı seçim gerçekleştirilmiş olacak.

Doğu Afrika ülkesi Burundi'de, 2018 yılının Mayıs ayında anayasayı değiştirdiği için 2034'e kadar görevde kalmaya çalışmakla suçlanan Burundi Cumhurbaşkanı Pierre Nkurunziza, uluslararası toplumda yükselen tepkiler üzerine 2020 seçimlerinde aday olmayacağını duyurmuştu.

Göreve 2005 yılında parlamento tarafından seçilerek gelen Pierre Nkurunziza'nın 2015 adaylığı da Burundi'de siyasi kriz ve şiddet olaylarının çıkmasına neden olmuştu.

Olaylarda 1000'den fazla kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 400 bin kişi yerinden olmuştu.

Yorumlar (0)