DEAŞ intikam alabilir

Güneydoğu Asya ülkeleri, Ebubekir el-Bağdadi'nin öldürülmesinden sonra DEAŞ'ın muhtemel intikam eylemlerinden endişeleniyor.

DÜNYA 30.10.2019, 14:28
DEAŞ intikam alabilir

- Malezya Polis Teşkilatı Terörle Mücadele Şefi Eyüb Han Mydin Pitchay: "(Ebubekir el-Bağdadi'nin) öldürülmesi iyi bir haber, fakat asıl sorun DEAŞ ideolojisinin yaygınlığı olduğu için onun ölümünün etkisi büyük olmayacaktır"
- Endonezya İstihbarat Teşkilatı sözcülerinden Wawan Purwanto: "Bu bir savaş. Genellikle (DEAŞ'tan) karşı saldırı ve benzeri şeylerin olması lazım"
- Filipinli güvenlik uzmanı Rommel Banlaoi: "Filipinler'deki DEAŞ yanlısı gruplar Bağdadi sonrası dönemdeki rollerini yeniden gözden geçirecektir"

İntikam eylemleri yapılabilir

Terör örgütü DEAŞ'ın elebaşı Ebubekir el-Bağdadi'nin Suriye'nin İdlib kentinde ölü ele geçirilmesinin ardından Güneydoğu Asya ülkeleri, DEAŞ mensubu militanların bölgede intikam eylemleri yapabilme ihtimalinden endişe duyuyor.

Çok sayıda vatandaşı DEAŞ'a katılmak için Suriye'ye giden ülkelerin başında gelen Malezya, Endonezya ve Filipinler'in güvenlik yetkilileri, elebaşları olan Ebubekir el-Bağdadi'nin ölmesine rağmen terör örgütü DEAŞ'ın internet üzerinden propaganda gücünü kullanarak Güneydoğu Asya genelinde tek kişilik saldırılar yapabileceğine dikkat çekiyor.

Malezya

Malezya Polis Teşkilatı Terörle Mücadele Şefi Eyüb Han Mydin Pitchay, yerel basına verdiği demeçte, asıl endişenin terör örgütü DEAŞ'ın yöneticisi değil, savunduğu zihniyetin yaydığı etkiler olduğuna vurgu yaparak, "Bağdadi'nin öldürülmesi iyi bir haber, fakat asıl sorun DEAŞ ideolojisinin yaygınlığı olduğu için onun ölümünün etkisi büyük olmayacaktır." dedi.

Malezya Polis Teşkilatı Terörle Mücadele Şefi Eyüb Han Mydin Pitchay, terör örgütü DEAŞ'ın lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin ölümünün ardından en büyük endişelerinin Malezya'daki DEAŞ sempatizanlarının provokatif eylemler yapma ihtimali olduğunu kaydetti ve "DEAŞ öğretilerinin internet ortamında hala yayıldığını görüyoruz. Yıllar öncesine ait DEAŞ yayınları ve dergileri yeniden internet ortamına yüklenip paylaşılıyor." ifadelerini kullandı.

Endonezya

Endonezya İstihbarat Teşkilatı sözcülerinden Wawan Purwanto da terör örgütü DEAŞ'ın lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin ölümünün yaratacağı psikolojik etkiye vurgu yaparak Endonezya genelinde herhangi bir intikam eylemine hazır olduklarını belirtti.

Endonezya İstihbarat Teşkilatı sözcüsü Wawan Purwanto, "Bu bir savaş. Genellikle karşı saldırı ve benzeri şeylerin olması lazım. Güvenlik meselesine gelince Endonezya'yı bu konuda koruyacağımızdan eminiz." ifadelerini kullandı.

Filipinler

Filipinler'de ise yetkililer, ülkenin güneyinde etkili olan başta Ebu Seyyaf olmak üzere terör örgütü DEAŞ bağlantılı terörist grupların, Ebubekir el-Bağdadi'nin ölümü üzerine harekete geçebileceklerinin altını çizdi.

Ebubekir el-Bağdadi'nin ölmesine rağmen terör örgütü DEAŞ'ın Filipinler'de tehlike arz etmeyi sürdüreceğine dikkat çeken Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, "Ebubekir el-Bağdadi'nin liderliği dikkate alınarak bunun DEAŞ terör örgütüne bir darbe olduğu söylenebilir ancak bu yapılanmanın derinliği ve dünya genelinde ulaştığı yerlere bakıldığında bunun kısa süreli bir yenilgi olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu.

Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, başka bir teröristin mutlaka Ebubekir el-Bağdadi'nin yerini alacağını düşündüğünü, terör örgütü DEAŞ'ın ancak uzun süreli bir mücadeleyle yok olabileceğini vurguladı.

Filipinli güvenlik uzmanı Rommel Banlaoi ise, elebaşı Ebubekir el-Bağdadi'nin öldürülmesinin terör örgütü DEAŞ militanlarının planladığı faaliyetleri bir süreliğine engelleyebileceğini lakin amaçlarından vazgeçirmeyeceğini belirtti. Filipinli güvenlik uzmanı Rommel Banlaoi, "Özellikle Filipinler'deki terör örgütü DEAŞ yanlısı gruplar Ebibekir el-Bağdadi sonrası dönemdeki rollerini yeniden gözden geçirecektir." şeklinde görüş belirtti.

Yorumlar (0)