"Darbe ihtimali" uyarısı yaptı!

Bolivya Devlet Başkanı Morales, polisin de eylemlere katılması üzerine "darbe ihtimali" uyarısı yaptı.

DÜNYA 10.11.2019, 11:05
"Darbe ihtimali" uyarısı yaptı!

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, günlerdir devam eden ve güvenlik güçlerinin de taraf tutmaya başladığı eylemlerin sonucunda ülke muhalefetine "acil görüşme" çağrısı yaptı.

Morales, "Sevgili Bolivyamızda barışı muhafaza etmek için seçimlerde parlamentoya girme hakkı kazanan tüm partilerin temsilcileriye acil bir görüşme çağrısında bulunuyorum" dedi. 

Papa'ya bile çağrıda bulundu!

Morales aynı zamanda Papa Francis'e, insan hakları örgütlerine ve uluslararası kuruluşlara da "Bolivya'da darbe yapmaya çalışan demokrasi karşıtı gruplara karşı mücadelemize katılma" çağrısında bulundu. 

Bolivya Devlet Başkanı, Cuma günü yaptığı açıklamada şiddet kullanan grupların ve ayaklanan polislerin bir "darbe girişiminde bulunduğunu" söylemişti. Morales'in ifadeleri, ülkenin en az dört bölgesinde polisin hükümet karşıtı eylemlere katılma kararı alması üzerine gelmişti.

"Demokrasimiz darbe ihtimaliyle karşı karşıya"

Cuma günü geç saatlerde Twitter üzerinden de açıklama yapan Evo Morales, "Kardeşlerim, demokrasimiz şiddet kullanan grupların anayasal düzeni yok etmeyi istemesi üzerine bir darbe ihtimaliyle karşı karşıya" ifadelerini kullanmıştı.

Bolivya polisinin bir kısmı, eylemcilerin tarafını tutuyor

20 Ekim seçimlerinden sonra çıkan ayaklanmalarda ülkenin bazı bölgelerinde ve başkent La Paz'da görev yapan polis, eylemcilerle el sıkışarak çatışmaları durduracağını ve eylemlere katılacağını ifade etmişti.

Ülkenin güneyinde kalan Sucre ve muhalefetin kalesi olarak görülen Santa Cruz'daki polisler de, Cochabamba şehrindeki polis isyanına katılarak hükümete karşı duracağını açıkladı. Polisin bu isyanı, 2006'dan beri iktidarda bulunarak Güney Amerika'nın en uzun süre görev yapan devlet başkanı Evo Morales'in ilk kez güvenlik güçlerinin desteğini kaybettiğini gösteriyor.

Polise askeri müdahale henüz yok

Bolivya hükümeti, Cuma günü yaptığı acil toplantıdan sonra isyancı polislere henüz bir askeri operasyon düzenlenmeyeceğini açıkladı.

Seçim kurulu müdahale olmadığını savunuyor

Ülkenin seçim kurulu (TSE), Cuma günü yaptığı açıklamada seçimde görüldüğü iddia edilen "düzensizlikleri" reeddettiğini duyurdu. TSE, "Ethical Hacking" isimli bir şirketin elektronik oy kullanma sisteminde yaptığı kontrollerin raporunu da kanıt olarak göstererek "verilerle hiçbir şekilde oynanılmadığını" belirtti.

İkinci tur çağrısı


Evo Morales'in rakibi muhalefet adayı Carlos Mesa

Evo Morales'in seçimdeki rakibi Carlos Mesa, seçimi yok saydığını ve oy sayımının durdurulduğu 24 saat boyunca oylarla oynanarak Evo Morales'in kazanmasının sağlandığını iddia ediyor. ABD, Arjantin, Brezilya ve Kolombiya da Morales ve Mesa arasında ikinci tur seçimleri düzenlenmesi gerektiğini söylüyor.

Bolivya'da Morales destekçileri ve muhalifleri arasındaki mücadelelerde şu ana kadar 3 kişi hayatını kaybetti, 300'den fazla Bolivyalı ise yaralandı.

Yorumlar (0)