Cinsel istismar mağdurlarından özür diledi

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, 1945-1976 yılları arasında devlete ait yetiştirme yurtlarında kalan çocukların maruz kaldığı cinsel istismar, fiziksel ve psikolojik şiddet nedeniyle özür diledi.

DÜNYA 14.08.2019, 16:26
Cinsel istismar mağdurlarından özür diledi

Danimarka Başbakanı devlet yurtlarında istismara uğrayan çocuklardan özür diledi.Başbakan Mette Frederiksen, kurbanlardan bazılarını resmi konutunda konuk etti ve "Her birinizin gözlerinin içine bakarak özür diliyorum. Suçu üstlenemem ama sorumluluğunun yükünü omuzlarıma alıyorum" diye konuştu.

İstismara uğrayanlardan Arne Roel Jorgensen, geç gelen özre "Bu çok şey ifade ediyor. Tek istediğimiz bu konuda iç rahatlığına ulaşabilmekti" yorumunu yaptı. Şu an 68 yaşında olan Jorgensen, birçok kişinin hayatının çocukken yurtlarda uğradıkları istismar sebebiyle mahvolduğunu belirtti.

Frederiksen daha önce yaptığı açıklamalarda da "Yetkililer hiçbir şey yapmadı. Ama toplum olarak buna gözlerimizi kapatamayız ve kapatmamalıyız" ifadelerini kullanmıştı. Çocukken istismara uğrayanların bazıları Frederiksen'ın açıklamalarını gözyaşlarıyla dinledi.
 
SKANDALIN ORTAYA ÇIKIŞI
 
Danimarka'da devlete ait yurtlarda kalan çocukların geçmişte uğradıkları istismar ilk defa 2005 yılında yayınlanan bir belgeselle ortaya çıkmıştı. Belgeselde, ülkenin kuzeydoğusundaki Godhavn Erkek Yurdu'nda kalmış olanlar, uğradıkları taciz ve kötü olayları anlatıyordu.Belgeselde ayrıca bir psikiyatristin, çocuklar üzerinde bazı uyuşturucu ilaçları denediğinin de kanıtları anlatılmıştı. O dönemde milletvekili olan Bjorn Elmquist, bazı çocuklara uyurken altlarına kaçırmamaları için LSD (yarısentetik bir halüsinojen) verildiğini, bu çocukların birçoğunun ilerleyen yaşlarda uyuşturucu bağımlısı olduğunu belirtmişti.

Olayla ilgili soruşturma ise belgeselin yayınlanmasından 5 yıl sonra, 2010 yılında başladı. Maruz kaldığı istismar nedeniyle travma sonrası stres bozukluğu yaşadığını söyleyen Jorgensen, "Birçoğumuz başarısız evlilikler yaptık ve toplumla sağlıklı ilişkiler kuramadık. 68 yaşındayım ve yaşadıklarımın etkilerini hâlâ taşıyorum" diye konuştu.

Yorumlar (0)