Çin: Kayıp konsolosluk çalışanı gözaltında

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, 9 Ağustos'tan beri kendisinden haber alınamayan İngiltere'nin Hong Kong Konsolosluğu çalışanı Simon Cheng'in gözaltına alındığını doğruladı.

DÜNYA 21.08.2019, 12:42 21.08.2019, 12:54
Çin: Kayıp konsolosluk çalışanı gözaltında

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Hong Kong Konsolosluğu çalışanı Simon Cheng'in gözaltında tutulduğunu onayladı. 

Konsolosluk çalışanı Simon Cheng'in Şenzen polisi tarafından 15 gündür gözaltında tutulduğunu belirten sözcü, konsolosluk çalışanının 'kamu güvenliği yönetmeliklerini ihlal ettiğini' bildirdi.

"Tamamen Çin'in iç meselesi"

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, İngiltere'nin Hong Kong Konsolosluğu çalışanı Simon Cheng'in Çin vatandaşı olduğunu hatırlatarak, bunun tamamen "Çin'in iç meselesi" olduğunu vurguladı.

Ayrıca Geng, "Hong Kong'la ilgili yaptıkları yorum ve eylemler için İngiltere’ye sert beyanlarımızı ilettik." ifadesini kullandı. 

Gözaltındaki konsolosluk çalışanının ailesi, dün Facebook'tan yaptığı açıklamada, Simon Cheng'in 8 Ağustos'ta 'iş gezisi' nedeniyle Şenzen'e gittiğini ve kendisinden bir daha haber alamadıklarını duyurmuştu. 

İngiltere'nin Hong Kong Konsolosluğu çalışanı Simon Cheng'in 9 Ağustos'tan beri işe gelmediği ve gözaltına alınmış olabileceği ileri sürülmüştü.  

İngiltere Yabancılar ve Milletler Topluluğu Ofisi (FCO) tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Ekip üyelerimizden birinin, Şenzen'den Hong Kong'a dönerken tutuklanmış olabileceği yönündeki raporlardan endişe duyuyoruz." ifadeleri kullanılmıştı.

Hong Kong krizi

Protestolara neden olan, suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle, suçluların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesi kolaylaşıyor.

Yasa tasarısı, politik suçları kapsam dışında tutsa da 7,4 milyon nüfuslu Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta işkenceye maruz kalacağı endişesini taşıyor.

Muhalifler yasanın çıkması durumunda, bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından kaygı duyuyor.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Lam, 15 Haziran'da yaptığı basın toplantısında, tasarının, toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına neden olduğunu belirterek, yasal düzenlemenin askıya alındığını bildirmişti. Bu kararı yetersiz bulan göstericiler, tasarının tamamen iptal edilmesini talep ediyor.   

Hong Kong, 1898 yılında imzalanan 'kira sözleşmesi' ile uzun yıllar İngiltere hâkimiyetinde kaldıktan sonra 1997 yılında Çin'e devredilmişti. Ortak deklarasyon dâhilinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e yalnızca dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak 'tek ülke, iki sistem' politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı verilmişti.

Yorumlar (0)