Çin-Hong Kong sorununa Trump yorumu

ABD Başkanı Donald Trump, "Bu gösterilerin neden düzenlendiğini anlıyorum ama eminim ki onlar (Çin ve Hong Kong) meseleyi çözebileceklerdir." dedi.

DÜNYA 12.06.2019, 23:09
Çin-Hong Kong sorununa Trump yorumu

ABD Başkanı Donald Trump, Hong Kong'da süren gösterilerle ilgili Çin ile Hong Kong'un sorunun çözümünde uygun bir yol bulacağına inandığını söyledi.

"GÖRDÜĞÜM EN BÜYÜK GÖSTERİ"

Düzenlenen gösterilerin bugüne kadar gördüklerinin en büyüğü olduğunu aktaran Trump, "Umarım hem Çin hem de Hong Kong için uygun şekilde sonuçlanır. Bu gösterilerin neden düzenlendiğini anlıyorum ama eminim ki onlar (Çin ve Hong Kong) meseleyi çözebileceklerdir. Umarım, Hong Konglular Çin ile konuyu çözebilirler." ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus da bakanlıkta düzenlediği basın brifinginde, Hong Kong'daki tüm taraflara sükunet çağrısı yaptı.

Hong Konglu yetkilileri uluslararası aktörlerden tavsiye almaları konusunda teşvik ettiklerine işaret eden Ortagus, bununla beraber herkesin gösteri hakkına saygı duyduklarını belirtti.

HONG KONG'TA NELER OLUYOR?

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde Meclise 3 Nisan'da sunulan yasal düzenleme, zanlıların Anakara Çin, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesine kolaylık sağlıyor. 

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong'un özgürlüklerini ortadan kaldıracağını belirtirken, Hong Konglu yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini dillendiriyor.

Yorumlar (0)