Çin, günlük 75 vaka çıkınca İstanbul nüfuslu şehrini kapattı

Çin’de bir gün içerisinde yeni koronavirüs vaka sayısı 3 katına çıkan teknoloji ve finans merkezi Shenzen’in kapatılması kararı alındı. 17,5 milyon nüfusu bulunan Hong Kong sınırındaki şehirde, yakıt, gıda ve diğer ihtiyaçların tedarikini gerçekleştirenlerin dışındaki bütün işyerlerinin kapatılması veyahut evden çalışılması hususunun öncelenmesi gerektiği ifade edildi. Artış gösteren vakalar sebebiyle ülkedeki en büyük şehir Şanghay’da da ulaşım kısıtlaması geldi.

DÜNYA 14.03.2022, 13:13
Çin, günlük 75 vaka çıkınca İstanbul nüfuslu şehrini kapattı

Çin hükümeti tarafından yeni 75 koronavirüs vakası bildirilen 17,5 milyon nüfuslu Shenzen’in kapatılması yönünde karar alındığı kaydedildi. Hong Kong sınırında bulunan teknoloji ve finans kenti sakinlerinin ise üç tur teste tabi olacağı ifade edildi.

Bir hafta daha kısıtlamaların yürürlükte olması bekleniyor

Bununla beraber bütün metro ve otobüs seferlerinin de askıya alınması kararı çıktı. Özel durumların dışında çıkışa 1 gün kala test sonucu negatif olarak görünmedikçe hiç kimsenin şehirden çıkamayacağı bilgisi paylaşıldı. Bununla beraber bölgede getirilen kısıtlamaların ise en az 20 Mart tarihine kadar yürürlükte olmasının beklendiği ifade edildi.

Ayrıca getirilen sert tedbirlerin Jilin ve Şangay eyaletinde yer alan Chancun şehrine de taşınacağı öngörülüyor. Pazar gününde teyit edilmiş olan bin 938 yeni vaka içerisinden bin 400’den fazlası ise Jilin eyaletinde belirlendi.

Yayımlanmış olan hükümet bildirisine göre Pekin’in güney bölgesinde yer alan Cangzhou’daki kimi sakinlere ise otuz vakanın bildirilmesi sonrasında evde kalmaları yönünde tavsiye verildi.

Jilin İl Sağlık Komisyonu müdür yardımcısı Zhang, düzenlemiş olduğu basın toplantısında, “Kimi bölgeler için acil müdahale mekanizması yeteri kadar sağlam durumda değil.” şeklinde konuştu. Devlet medyası tarafından bildirilene göre, Jilin şehrinin Parti başkan yardımcısı ve belediye başkanı, Changchun sağlık komisyonu direktörü ve bir Jilin üniversitenin parti başkanı tarafından, salgına kötü cevap verdikleri yöndeki iddiayla görevden alınan veyahut cezalandırılan en az 26 yetkili arasında bulunuyor.

Ülkede vaka sayıları yüksek düzeylerde seyrediyor

Bununla birlikte toplam nüfusu 1,4 milyara ulaşan Çin’de bildirilmiş olan vaka sayıları diğer ülkelere kıyaslandığında düşük fakat ülkedeki vaka sayıları pandeminin başından bu zamana dek görülmemiş düzeylerde artış gösteriyor. Öte yandan diğer ülkelerde olduğu gibi koronanın daha da bulaşıcı hali Omicron varyantının ortaya çıkması Çinli yetkilileri zorlayan unsurlar arasında yer aldı.

Yorumlar (0)