Çin'den ABD'ye TikTok sitemi: Suç varsayımı yapıyorsunuz

ABD hükümetinin, "ulusal güvenlik" endişelerin gerekçe göstererek "suç varsayımı" yaptığını ve TikTok üzerinde baskı kurduğunu kaydeden Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, "Herhangi bir kanıt olmadan sadece şüphe üzerine bir şirkete böyle baskı yapmak akıllıca değil." dedi.

DÜNYA 24.03.2023, 18:58 25.03.2023, 00:54 Hakan Öksüz
Çin'den ABD'ye TikTok sitemi: Suç varsayımı yapıyorsunuz

Çinli sosyal medya platformu TikTok, ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler tarafından yakın markaja alındı. ABD'nin Texas, Indiana, Güney Dakota, Güney Carolina, Nebraska ve Maryland gibi eyaletlerinin yanı sıra pek çok Avrupa ülkesi, devlet kurumlarındaki cihazlarda TikTok'un kullanılmasını yasakladı. Söz konusu kararın gerekçesinin, "veri güvenliği ihlali" olduğu kaydedildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, TikTok'a yönelik kısıtlamalar hakkında konuştu. Pekin'de basın toplantısı düzenleyen Mao Ning, TikTok Üst Yöneticisi Şou Zi'nin ABD Temsilciler Meclisi oturumunda ifade vermesini yorumladı.

"ABD hükümeti, yabancı şirketler üzerinde baskı kuruyor"

"Ulusal güvenlik" ve "veri gizliliği" konusundaki endişelerini gerekçe gösteren ABD hükümetinin, Çinli şirket Bytedance'in bünyesinde yer alan sosyal medya platformu TikTok'a haksız şekilde yüklendiğini kaydeden Mao Ning, "TikTok'a ve diğer yabancı şirketlere böylesine bir baskı kurmak anlamsız. Şirketlerden ya da bireylerden, ulusal yasalara aykırı olan verileri talep edemeyiz. Hükümet olarak veri gizliliğine karşı hassasız." ifadelerini kullandı.

"Suç varsayımı yapıyorlar, kanıtları yok"

ABD hükümetinin ortaya attığı, "TikTok üzerinden ABD vatandaşları takip edilebilir" şeklindeki iddianın "suç varsayımı" olmaktan öteye gidemediğini vurgulayan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, "Varsayımlar üzerinden böyle kararlar almak çok yanlış. ABD'nin ulusal güvenliğinin ihlal edildiğine dair bir kanıt var mı? Yok. Kanıt yoksa nasıl böyle somut adımlar atarak yasaklama kararları alabiliyorsunuz? Şirket üzerinde geçerli bir sebebi olmayan şüphe nedeniyle baskı kuruyorlar." dedi.

Yorumlar (0)