ABD'den TikTok'un sahibine: "Hisselerini satmazsan yasaklarız"

ABD'de Hazine Bakanlığına bağlı Yabancı Yatırımlar Komitesi, TikTok'un sahibi ByteDance'e "hisselerini satması için" uyarıda bulundu. Uyarıya uyulmaması halinde TikTok'un ABD'de bütünüyle yasaklanabileceği kaydedildi. TikTok Sözcüsü Brooke Oberwetter ise ABD'nin ulusal güvenlik endişelerinin giderilmesi için başka bir yol önerdi.

DÜNYA 16.03.2023, 11:20 Hakan Öksüz
ABD'den TikTok'un sahibine: "Hisselerini satmazsan yasaklarız"

Çinli sosyal medya platformu TikTok, ABD hükümetinden yoğun baskı görüyor. Edinilen son bilgilere göre Hazine Bakanlığına bağlı Yabancı Yatırımlar Komitesi (CFIUS), TikTok'un sahibi ByteDance'e "hisselerini sat" talebinde bulundu. Wall Street Journal'da çıkan habere göre söz konusu talep uyarınca hisselerin satılmaması durumunda TikTok'un ABD'de kullanılması yasaklanabilir. 

Edinilen bilgilere göre uygulamanın sahibi olan ByteDance'in hisseleri; küresel yatırımcılar (yüzde 60), şirket çalışanları (yüzde 20) ve kurucular (yüzde 20) şeklinde dağıtık durumda. 

TikTok Sözcüsü: "Hisseleri satmak, söz konusu endişeyi ortadan kaldırmaz"

ABD'nin talebi hakkında açıklama yapan TikTok Sözcüsü Brooke Oberwetter, "Ulusal güvenliği korumak istiyorsanız hisseleri elden çıkarmak işe yaramaz. Uygulamanın hisselerinin el değiştirmesi, bu sorunu çözmeyecek. Bu konudaki endişeleri gidermenin tek yolu, etkili bir üçüncü taraf izlemenin ve denetlemenin uygulanmasıdır. ABD'li kullanıcıların verilerinin, ABD merkezli bir şekilde muhafaza edilmesi, söz konusu endişeyi giderecektir." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de resmi kurumlarda TikTok yasağı

ABD'deki bütün federal kurumlara ait cep telefonlarında TikTok uygulamasının yasaklanması için 28 Şubat'ta bir karar alınmıştı. 28 Şubat itibarıyla 30 gün içinde söz konusu yasağın uygulanmaya başlaması gerektiği bildirilmişti. Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve Savunma Bakanlığının aralarında yer aldığı çok sayıda devlet kurumu, aralık ayında Kongre'de yapılacak oylamayı beklemeden söz konusu yasağı uygulamaya başladı.

TikTok Üst Yöneticisi, 23 Mart'ta ifade verecek

ABD Temsilciler Meclisi tarafından 28 Aralık'ta alınan karara göre Meclis üyeleri ile çalışanlarının kullandığı cihazlara TikTok indirilemiyor. TikTok Üst Yöneticisi Shou Zi Chew, ABD'de alınan kararlara dair 23 Mart'ta Kongre'de ifade verecek.

Yorumlar (0)