Çin, Covid-19’un kökenini bulabilmek uğruna on binlerce kan örneğini inceleyecek

Ortaya çıktığı yandan bugüne yaklaşık 2 senedir neredeyse 5 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüsün kökenini ve nasıl ortaya çıktığını bulmak için Çinli yetkililer on binlerce kan örneğini test edeceğini açıkladı.

DÜNYA 13.10.2021, 17:59
Çin, Covid-19’un kökenini bulabilmek uğruna on binlerce kan örneğini inceleyecek

Çin yeni tip koronavirüs pandemisinin kökenini bulmak amacıyla büyük bir araştırma yapmaya hazırlanıyor. Buna göre Wuhan şehrindeki, on binlerce kan bankası örneğinin tek tek inceleneceği açıklandı. 

Elde olan 200 bin kadar örnek Dünya Sağlık Örgütü araştırma kurulu tarafından virüsün kaynağını belirleyebilecek bir bilgi kaynağı olarak tanımlandı.

 Şu anda Wuhan’da tutulan numuneler Çinli yetkililer tarafından incelemeye alınacak. Çinliler daha önce kan bankası örneklerini 2 sene boyunca saklayacakları bilgisini vermişti. Bu süre ise virüsün insanları ilk enfekte etmeye başladığı 2019'un Ekim ve Kasım ayları için sona erecek.

“Çin’in araştırmasını nitelikli gözlemciler de izlemeli”

 Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan bir yetkili bu yapılacak araştırmayı da doğruladı. Uzman yetkili Yanzhong Huang “Bu durum, pandeminin zamanlamasını anlamamıza yardımcı olmak için dünyada gördüğümüz en yakın gerçek zamanlı örnekleri sağlıyor" şeklinde konuştu.  

Columbia Üniversitesi'nde epidemiyoloji doçenti olarak görev yapan Maureen Miller ise "Eldeki bu kan numuneleri çok çok önemli bilgiler içeriyor. Kişisel fikrime göre; Çin yabancı uzmanların da süreci izlemelerine izin vermeli diye düşünüyorum. Aksi takdirde nitelikli gözlemciler olmadıkça kimse Çin’in ulaşacağı sonuçlara inanmayacak” açıklamasını yaptı.

Diğer taraftan uzmanların belirttiğine göre; numuneler doğru bir şekilde muhafaza edilirse, hastalığa karşı üretilen ilk antikorlarla ilgili de benzersiz bilgilere ulaşabilir.

  

Yorumlar (0)