Çin: 80 ölü, 2744 enfekte, 30 bin 453 müşahede!

Çin'deki koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 80, enfekte sayısı 2 bin 744'e ulaştı. Çin'de virüs bulaştığından şüphelenilenlerin sayısı 5 bin 794'e yükselirken, enfekte olanlarla temas ettikleri gerekçesiyle 30 bin 453 kişi müşahede altına alındı.

DÜNYA 27.01.2020, 08:22 28.01.2020, 12:57
Çin: 80 ölü, 2744 enfekte, 30 bin 453 müşahede!

Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve salgına dönüşen yeni tip koronavirüs (2019-nVoC) sebebiyle ölenlerin sayısı 80'e, enfekte kişi sayısı 2 bin 744’e ulaştı.

Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Tibet Özerk Bölgesi dışında her eyalet, özerk bölge ve özel idari bölgeye sıçrayan yeni tip koronavirüs (2019-nVoC) sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 80'e yükseldi, enfekte kişilerin sayısı ise, 461’inin durumu ağır olmak üzere, 2 bin 744'e çıktı.

Ayrıca, Hong Kong’da 8, Makau’da 5 ve Tayvan’da 4 yeni tip koronavirüs (2019-nVoC) vakası saptandı.

Yeni tip koronavirüsten (2019-nVoC) etkilendiğinden şüphelenilenlerin sayısı 5 bin 794, enfekte kişilerle temas ettikleri için müşahede altına alınanların sayısı da 30 bin 453 olarak duyuruldu.

Tek iyi haber ise salgından etkilenenlerden bugüne kadar 51 kişinin iyileşerek taburcu edilmiş olması.

Salgın sebebiyle Hubey eyaletinde 76, Hınan, Şanghay, Heylongciang ve Hıbey’de birer kişi hayatını kaybetti.

Salgından etkilenenlerin eyaletlere göre sıralamasında Hubey, bin 423 vakayla en önde bulunuyor. Başkent Pekin’de 68, Şanghay’da 53 kişinin salgına yakalandığı tespit edilmiş durumda.

Diğer taraftan, Çin Başbakanı Li Kıçiang liderliğinde toplanan Devlet Konseyi tarafından 31 Ocak 2020 tarihinde sona ermesi planlanan Bahar Bayramı tatilinin 3 Şubat’a kadar uzatılacağı, okulların yarıyıl tatilinin uzatılmasına yönelik ayarlamalar yapılacağı duyuruldu.

Çin'de insan hareketliliğinin azaltılması için önlemlerin alınması çağrısında bulunulan toplantıda internet üzerinden çalışma modeli gibi tedbirlerin desteklenmesi gerektiği bildirildi.

Salgın önlemleri daha da güçlendiriliyor

Hubey eyaletinin Vuhan şehrinde yeni tip koronavirüsün (2019-nVoC) tespit edilmesinin ardından Hubey eyaletindeki bazı kentlerde toplu ulaşım hizmetleri iptal edildi. Toplam nüfusu 150 milyonu bulan Guangdong ve Ciangşi eyaletlerinde maske takmak zorunlu hale getirildi.

Pekin, Şanghay, Tiencin ve Şian vilayetlerine uzun yol seferi yapan otobüslerin giriş ve çıkışı yasaklandı.

Son olarak Hong Kong Özerk Yönetimi Başyöneticisi Carrie Lam, şehrin anakaraya ulaşımını sağlayan araçlardan yüksek hızlı tren seferlerinin tamamen durdurulduğunu açıkladı. Lam, anakaraya uçuşların da yarı yarıya azaltılacağını ve anakara Çin'den Hong Kong'a giriş izinlerinin dondurulduğunu belirtti.

Hubey eyaletinde tıbbi malzeme problemi

Hubey Valisi Vang Şiaodong, Hubey eyaletini etkisi altına alan salgına ilişkin basın toplantısında, mevcut durumdan dolayı kendisini çok üzgün ve sorumlu hissettiğini belirtti.

Hubey Valisi Vang Şiaodong, Hubey eyaletinde durumun ciddi olduğunu söyleyerek, tıbbi malzeme ihtiyacının da olduğunu ifade etti.

Çin'de dün yapılan açıklamalarda salgına sebep olan koronavirüse karşı aşı geliştirilmeye başlandığı belirtilmişti fakat Ulusal Sağlık Komisyonu, virüsün uzmanlar tarafından tam olarak anlaşılamadığını ve yayılma hızının güçlendiğini bildirerek, salgının bir süre daha süreceğini kaydetmişti.

Yarasa çorbası

Son günlerde Çin'de ciddi şekilde salgın ve ölü sayısı yükselirken henüz virüse karşı aşı ya da ilaç bulunmuş değil. Salgının Çin'de ne dereceye ulaşacağı ise tahmin bile edilemiyor. Salgının Vuhan kentindeki kapatılan Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'ndan çıktığı ihtimali üzerinde duruluyor. Uzmanların en çok üzerinde yoğunlaştığı ise satışı yapılan ve Çinlilerin çorba olarak tükettiği yarasa. Uzmanların ikinci derecede tahmini ise yılan eti.

Yeni tip koronavirüs (2019-nVoC) ilk olarak 12 Aralık'ta Vuhan kentinde tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Yorumlar (0)