Buzullardaki erime kutup ayılarının genetik çeşitliliğini azaltıyor

Norveç’te gerçekleştirilen bir araştırma, küresel ısınma sebebiyle buzullarda yaşanan erimenin kutup ayılarının genetik çeşitliliğini azalttığı sonucunu ortaya koydu.

DÜNYA 16.09.2021, 17:44 20.09.2021, 15:20
Buzullardaki erime kutup ayılarının genetik çeşitliliğini azaltıyor

Norveç’in Svanvik bölgesindeki Biyoekonomi Araştırma Enstitüsündeki araştırmacılar, iklim değişikliğinin kutup ayıları üzerindeki etkisini araştırdı.

“Buzullardaki erime, kutup ayılarının genetik çeşitliliğini azaltıyor”

Snorre Hagen ve Simo Maduna tarafından gerçekleştirilen çalışmada, Kuzey Kutbu'na yakın olan Svalbard takımadalarındaki 622 kutup ayısından alınmış olan DNA örnekleri incelendi.

Uygulanan DNA analizi, kutup ayılarının genetik çeşitliliğinin azaldığını ortaya koydu.

Farklı ölçütlere bağlı gerçekleştirilen analizde, genetik çeşitliliğin 1995-2016 yılları arasında yüzde 3-10 arası azaldığı sonucunu ortaya çıkardı.

Buzullarda yaşanan erimelerin, farklı türdeki kutup ayılarının birbirinden ayrılmasına neden olduğu sonucuna ulaşan araştırmacılar, bu durumun bir neticesi olarak soy içi üremenin arttığına dikkat çekti.

Araştırmacılar ayrıca, İklim değişikliğinin buzullar üzerindeki yıkıcı etkisi devam ettiği sürece, kutup ayılarının genetik çeşitliliklerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacakları sonucuna ulaştı.

Söz konusu çalışma “Royal Society” dergisinde yayımlandı.

Yorumlar (0)