Burası Belçika: Hikayesiyle merak uyandırıyor

'Atatürk' adı verilen meydanı, Türkçe isimli marketleri, spor kulüpleri ve restoranlarının yanı sıra gün içerisinde 4 vakit ezan sesinin hoparlörlerden verildiği Belçika'nın Cheratte köyü, konuklarına 'Türkiye havası' yaşatıyor.

DÜNYA 14.11.2021, 00:23
Burası Belçika: Hikayesiyle merak uyandırıyor

Liege şehrine bağlı olan Cheratte köyünün nüfusunun büyük bölümü Türklerden meydana geliyor.

Köye 1960'lı yıllarda maden ocaklarında çalışmak amacıyla gelen Türkler, bir taraftan ülkeye entegre olurken, diğer taraftan geleneklerini ve kültürünü de korumuş.

Köy sokaklarında gezerken işitilen ezan sesleri, Türkçe isimlerin bulunduğu marketler, spor kulüpleri, restoranlar ve tabelalar dikkatlerden kaçmıyor. 

Köyün bağlı olduğu Vise ilçesinin önceki Belediye Başkanı Marcel Neven, köy sakinlerinin Atatürk ve vatan sevgisinden etkilenerek 2003 yılında bir caddeye Atatürk adını vermiş.

Köylülerin basın mensuplarına aktardığına göre, Atatürk ismi, yabancıların itiraz etmesi üzerine kaldırılsa da bir yıl sonra caddenin geçtiği meydana bu isim verilmiş.

"Meydanın ismiyle gurur duyuyoruz"

Köy sakinlerinin gurur duyduğu meydanda spor kulübü ve kıraathane işleten Turgay Çakır, basın mensuplarına verdiği demeçte, babasının 1963 yılında maden ocağında çalışmak üzere köye geldiğini dile getirdi.

Çakır, söz konusu meydanı, 'Türkleri çok seven ve tarih profesörü olan' Neven'in burada ikamet eden Türk asıllılara 'jest' yapıp hediye ettiğini ifade etti.

Meydanın çevre düzenlemesi için belediyeye proje sunduklarını belirten Çakır, ülkenin birçok yerinde denk gelinmezken bu meydanda ezan sesinin hoparlörlere verildiğini kaydetti.

1970 yılında Nevşehir'den gelen Muhsin Demir, meydanın ismiyle gurur duyduklarını aktardı.

Ülkedeki 6 camide ezan sesi dışarıya veriliyor

1981'de hizmete açılan Mimar Sinan Camisi'nde imam olarak görev yapan Yusuf Şen de bir senedir Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanı olarak burada görev aldığını söyleyerek halkın desteğiyle seneler evvel açılan camideki uygulamaya, Avrupa'daki birçok ülkede denk gelmediğinin altını çizdi.

Şen, "Belediyenin izniyle 40 yıldan beri sabah ezanı dışında günde 4 kez ezanlarımız hoparlörlerden dışarıya veriliyor." şeklinde konuştu. 

Avrupa'da ezan sesinin dışarıya verilmesine ender olarak rastlanırken, Belçika Diyanet Vakfı'na bağlı olan 72 camiden 6'sında ezan sesi dışarıya veriliyor.









Yorumlar (0)