Brezilya’da seçim günü: Bolsonaro ile yollar ayrılıyor mu?

Ülkelerini yönetmesi için devlet başkanı seçimlerinde sandıklara gidecek olan Latin Amerika'nın en büyük ülkesi Brezilya'da halk, bugün oy kullanacak.

DÜNYA 02.10.2022, 10:00 03.10.2022, 11:18
Brezilya’da seçim günü: Bolsonaro ile yollar ayrılıyor mu?

Nüfusu 212 milyonu geçen Brezilya'da takribi 156 milyon oy veren, devlet başkanı ve yardımcısının haricinde 26 eyalet ve başkent Brasilia'yı içerisine alan Federal Bölge'nin valilerini seçebilmek adına sandıklara gidecek. Seçmenler, 81 üyeli Senato'nun üçte biri ile Kongre'nin 513 üyeli Temsilciler Meclisinin tamamını seçmek adına da oy verecek.

İki aday öne çıkıyor

Devlet başkanlığı karşılaşmalarında, adaylardan bir tanesinin geçerli oylar içerisinden yüzde 50 oranını geçememesi halinde, ilk turda en fazla oyu toplayan iki aday, 30 Ekim günü ikinci tur seçimleri sırasında ülkeyi 2023-2027 senelerinde de yönetmek adına mücadele edecek.

11 adayın bulunduğu seçimler çerçevesinde İşçi Partisinin sol görüşlü adayı eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile Liberal Partinin adayı sağ görüşlü Devlet Başkanı Jair Bolsonaro öne çıkıyor.

Hapisten başkanlık yarışına Lula da Silva

Brezilya'ya 2003-2010 senelerinde iki dönem kadar başkanlık hizmetini veren, hakkında sağlanan yolsuzluk davaları sebebiyle bir buçuk sene hapse giren ve davaların düşürülmesiyle altıncı defa başkanlık mücadelesi içerişine giren 77 yaşındaki Lula da Silva, yüzde 48 olacak şekilde gerçekleştirilen bütün seçim anketlerinde ise rakibi Bolsonaro'ya karşı başkanlığa daha yakın.

Sendikacı kimliği olan İşçi Partisinin ilk başkanı Lula da Silva, başkanlığı zamanında uygulamaya aldığı sosyal destekler sayesinde takribi 30 milyon Brezilyalının fakirlik içerisinden çıkmasına yardım ederek Brezilya vatandaşlarının sevgisini aldı.

31 Aralık 2020 yılında başkanlık görevinden ayrılana kadar sevgi ile karşılanan bir lider olarak görülen Lula da Silva, 2011 senesinde partisi ve kendisi adına çıkan yolsuzluk söylemleri ismine gölge düşürdü.

Yolsuzluk davaları sebebiyle 580 gün kadar hapis cezası alan Lula da Silva'nın bu davalardan hüküm alması ile beraber 2018 senesinde Bolsonaro'nun kazandığı seçimlere aday olarak çıkamadı.

Kasım 2019 günü tahliye olan Lula'ya verilen cezalar ve yolsuzluk suçlamaları, 2021 yılında bu davalardan sorumlu olan Yargıç Sergio Moro'nun davalarda politik ve taraflı görüş benimsediğine karar veren Yüksek Mahkeme, davayı düşürerek seçimlere katılım sağlamasının önünü açtı.

Öte yandan, Bolsonaro idaresinde, 1 Ocak 2019-24 Nisan 2020 gününe kadar Adalet Bakanlığı vazifesinde bulunan Sergio Moro, aralarında meydana gelen anlaşmazlık sebebiyle istifa kararı almıştı.

Bolsonaro ikinci dönemi için yarışıyor

1991 senesinde başkanlık görevini alan Brezilya'nın 67 yaşındaki asker kökenli aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro, 2019 senesine kadar da milletvekilliği yapmıştı.

Seçim anketlerinde aldığı oylarla Lula da Silva'nın arkasında kalan ve son ankette toplam yüzde 31 oy alacağı düşünülen Bolsonaro, Kovid-19 pandemisini küçümser davranışları sebebiyle eleştirilerin merkezinde yer aldı ve bu nedenle hakkında birden fazla soruşturma açıldı.

2018 senesinde düzenlenen seçimlerden galibiyetle çıkan ve seçim sözü olarak Amazonları ekonomik olarak açma vaadinde bulunan Bolsonaro, ülkede yer alan çevreci kişiler tarafından bölgede son senelerde şiddetle yükseliş gösteren ormansızlaşmaya neden olmakla suçlanıyor.

Yorumlar (0)