Boris Johnson'a 'Theresa May' kazığı

İngiltere Başbakanı Theresa May, 2 yıl Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Boris Johnson'ın "hassas istihbarat bilgileri"ne ulaşmasına engel olmuş.

DÜNYA 05.07.2019, 13:50
Boris Johnson'a 'Theresa May' kazığı

İngiltere Başbakanı Theresa May’in, iki yıl boyunca Dışişleri Bakanlığı görevini yapan Boris Johnson’ın "hassas istihbarat bilgileri"ne ulaşmasına engel koyduğu ileri sürüldü.

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC’de yer alan habere göre, İngiltere Başbakanı Theresa May, kabinesine Dışişleri Bakanı olarak atadığı Boris Johnson’ın "hassas istihbarat bilgileri"ne ulaşmasına izin vermedi.

BBC'nin haberinde, İngiliz dış istihbarat servisi MI6 ile dijital istihbarat servisi GCHQ'nun İngiltere'nin yönetim yapısında Dışişleri Bakanlığına bağlı olmasına rağmen Boris Johnson’a bu engelin konulmasının ardında İngiltere Başbakanı Theresa May’in Boris Johnson’ın "sır saklama yeteneğine güvenmemesi" iddiası bulunuyor. 

İngiltere tarihinde ilk kez yaşanıyor

Dışişleri Bakanının tüm istihbarat bilgileri arasında belli istihbarat bilgilerine ulaşmasına engel konulmasının İngiltere tarihinde bir "ilk" olduğu ifade ediliyor.

Başbakan adayı

Katı Brexitçi Boris Johnson 13 Temmuz 2016 - 8 Temmuz 2018 tarihleri arasında dışişleri bakanı olarak görev yapmış, hükümetin Avrupa Birliği (AB) ile belirsiz bir süre için bazı bağları korumayı öngören Brexit politikasına itiraz ederek istifasını sunmuştu.

İngiltere’nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması için yürütülen kampanyanın lider isimleri arasında yer alan Boris Johnson, İngiltere Başbakanı Theresa May’in geçen ay Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmesinin ardından liderlik için adaylığını koymuştu.

Boris Johnson, partinin parlamento grubunda yapılan bir dizi oylamanın ardından mevcut dışişleri bakanı Jeremy Hunt ile birlikte son tura kaldı. İki aday arasındaki seçim partinin üyelerinin posta yoluyla vereceği oylarla gerçekleştirilecek.

Muhafazakar Partinin yeni liderinin ve ülkenin yeni başbakanının 23 Temmuz 2019 tarihi itibariyle ilan edilmesi bekleniyor.

Boris Johnson Türk mü?

Boris Johnson, Kurtuluş Savaşı'na muhalefet ettiği için halk tarafından linç edilen Damat Ferit Paşa hükümetinin İçişleri Bakanı Ali Kemal Bey'in İngiliz eşinden olan torununun oğlu olarak, Türklerle kan bağına sahip bir siyasetçi.

Yorumlar (0)