BM raporu: 75 bin Filistinli evinden edildi 

İsrail’in Filistin üzerindeki ablukası sürerken Birleşmiş Milletler de iki ülke arasındaki facianın boyutunun anlaşılması için raporlarını yayınlamaya devam ediyor. Yayınlanan son rapora göre 10-19 Mayıs 2021 tarihleri arasında 75 bin Filistinli evinden edildi. 

DÜNYA 20.05.2021, 11:27 21.05.2021, 10:10
BM raporu: 75 bin Filistinli evinden edildi 

İsrail’in Filistinli sivillere yönelik onlarca yıl önce başlattığı ve şiddetini artırarak devam ettirdiği saldırıların verdiği hasar, artmaya devam ediyor. 19 Mayıs’ta Filistin bakanlıklarından dünyaya gönderilen verilere göre mayıs ayı başından başlayan çatışmalarda 219 Filistin vefat etti ve 1570 kişi yaralandı. Ölen Filistinlilerin 63 tanesi ise henüz çocuk yaştaydı. 

İsrail’in tarım arazilerini, okulları, hastaneleri ve evleri hedef aldığı saldırının boyutunu belirtmek amacıyla raporlandırmalar yapan Birleşmiş Milletler ise son olarak yayınladığı raporda acı gerçeği gözler önüne serdi.

75 bin kişi “sürgün edildi”



Filistin topraklarına sahip olmak isteyen İsrailliler şimdiye kadar 75 bin sivili deyim yerindeyse “sürgün etti”. 75 bin vatandaşın sürgün edilme süreci ise yalnızca 10-19 Mayıs 2021 tarihleri arasında gerçekleşti. Bu vatandaşların 47 bin kadarı Birleşmiş Milletler’in bölgedeki okullarına sığınırken kalan binlerce Filistinli de yakınları tarafından misafir ediliyor.

Sivilleri zor durumda bırakarak evlerinden çıkmalarına sebep olan İsraillilerin kendi vatandaşlarını yerleştiği yerleşim bölgelerindeki bazı Yahudiler de bu durumdan şikayetçi. 2 çocuk ve 10 yetişkin olmak üzere 12 kişinin vefatına ve 796 İsraillinin de yaralanmasına sebep olan çatışmaların bitmesi için yüzlerce Yahudi de sokaklara döküldü. Irksal ayrımcılığın son bulması ve daha fazla ölüm olmaması amacıyla sokağa çıkan Yahudi sayısının 300 olduğu biliniyor.

Gazze’de azalan saldırılar Batı Şeria’da yoğunlaştı



Birleşmiş Milletler Komisyon Sözcüsü Laerke, Gazze’deki çatışmaların dün daha az yoğun olduğunu fakat öte yandan Batı Şeria’da İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların yoğunlaştığını aktardı. “Durum, endişe vericiliğini sürdürüyor. Gazze’de yaralanan ve zor durumda olan kişilere insani yardımın ulaştırılması ve hayati malzemelerin ülkeye girişinin gerçekleştirilmesi için ‘insani ara’ verilmeli.” 

Yorumlar (0)