BM Genel Sekreteri: İklim krizine küresel koalisyon oluşturulmalı

İklim krizi için küresel bir koalisyon oluşturulması gerektiğini kaydeden BM Genel Sekreteri Guterres, sanal İklim Zirvesi’nde dikkat çeken açıklamalar yaptı.

DÜNYA 22.04.2021, 18:22 23.04.2021, 11:23
BM Genel Sekreteri: İklim krizine küresel koalisyon oluşturulmalı

BM Genel Sekreteri Guterres, Amerika Birleşik Devletleri’nin ev sahipliğinde 40 ülke liderinin katılım gösterdiği sanal İklim Zirvesi’nde açıklamalar yaptı.

Geçtiğimiz 10 senenin en sıcak seneler olarak kayda alındığını ve sera gazında emisyonların 3 milyon senede görülmeyen seviyelere çıktığına Guterres, dikkat çekti.

Guterres, kavurucu sıcakların, orman yangınlarının arttığını ve deniz seviyesinin yükseldiğini söyleyerek “Uçurumun kenarındayız” uyarısını yineledi.

İklim krizine karşı ortak mücadele etme çağrısı…

Karbon salınımının 2050 senesine dek sıfıra çekilmesini insanın varoluşsal tehdidi olan iklim kriziyle mücadele edilebilmesi için Guterres, çok taraflı bir küresel koalisyon oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Bunun için ulusal kalkınma bankalarının da iklim finansmanı için ayırdığı yüzde 20’lik payı yüzde 50’ye çıkarması gerektiğini kaydetti.

“Kömür kullanımı bitirilmeli”

Guterres, konuşmasının devamında sürdürülebilir enerji kaynaklarına yatırımın öneminin altını çizerek zengin ülkeler için 2030, diğer ülkeler için ise 2040’a kadar kömür kullanımının sonlandırılması gerektiğini paylaştı.

Siyasi liderliğe ilişkin vurgu

Bu kapsamda 2050’ye kadar 700’ün üzerinde şehrin karbon salınımını sıfıra çekmeye ilişkin taahhüt verdiğini söyleyen Guterres, iklim krizine ve doğaya karşı savaşa son vermek amacıyla, siyasilere ve dünya liderlerine inisiyatif almalarına ilişkin çağrıda bulundu.

Yorumlar (0)