BM'den Türkiye'ye teşekkür

BM (Birleşmiş Milletler) Sözcüsü Stephane Dujarric, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın dört ay daha uzatılması için operasyonel ve diplomatik destek verdiğinden ötürü ülkemize teşekkür etti.

DÜNYA 18.03.2023, 19:05
BM'den Türkiye'ye teşekkür

Dujarric, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın dört ay daha uzatılmasına dair yazılı açıklamada bulundu.

Sözcü Dujarric, "22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da imza altına alınan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması uzatıldı. Bahse konu girişim, belirlenen Ukrayna limanlarından ilgili gıda maddeleri ve tahıl ile amonyak gibi gübrelerin güvenli bir şekilde sevkiyatını sağlamayı hedeflemektedir." ifadelerine yer verdi.

Söz konusu anlaşmanın, ilk iki dönem içinde 25 milyon metrik ton gıda ve tahıl maddesinin 45 ülkeye nakledilerek global gıda fiyatlarını indirmeye ve piyasaları stabilize etmeye yardım ettiğini belirten Dujarric, "Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na operasyonel ve diplomatik destek verdiği için Türkiye hükümetine teşekkürlerimizi iletiyoruz." yorumunda bulundu.


(Dujarric)

18 Mart'ta sona eriyordu

Dujarric, Rus gübrelerinin ve gıda ürünlerinin dünya piyasalarına tanıtılmasını teşvik etmek için 'Mutabakat Zaptı' ile beraber anlaşmanın özellikle de gelişmekte olan ülkeler için ve global gıda güvenliği için büyük öneme sahip olduğuna işaret etti.

Dujarric, açıklamasında, "İki anlaşmaya da kuvvetli bir şekilde bağlı kalmayı sürdürüyoruz ve bütün tarafları bunları tam anlamıyla uygulamak için gayret göstermeye davet ediyoruz." dedi.

​​​​​​​Tahıl Koridoru Anlaşması, BM, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye arasında 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da imzalanmıştı.

19 Kasım 2022 tarihi itibarıyla dört ay süreyle uzatılan anlaşma, bugün (18 Mart) sona eriyordu.

Yorumlar (0)