Blinken’den Rusya’ya müzakere tepkisi: Kabul edemeyiz

Rusya tarafından iletilen müzakere talebine karşı olmadıklarını ifade eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Moskova tarafından iletilen müzakereleri Kiev'in kaybetmiş olduğu topraklardan tamamen vazgeçme şartına bağlı. Biz bunu asla kabul edemeyiz” dedi.

DÜNYA 18.01.2023, 09:52
Blinken’den Rusya’ya müzakere tepkisi: Kabul edemeyiz

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir basın toplantısı düzenleyerek Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakere durumunu değerlendi.

“Bakımı daha kolay silahlar yolluyoruz”

Ukrayna'ya daha gelişmiş füzeler silahların neden yollanmadığı sorusuna cevap veren Blinken, Ukrayna güçlerine kullanabileceği, idamesi ve bakımın kolay yapılabileceği silahlar yolladıklarını ifade etti.

ABD'nin savaşın başladığı günden şu ana kadar Ukrayna güçlerine 25 milyar dolar değerinde mühimmat ve silah verildiğini aktaran Blinken, "İlerleyen tarihlerde yeni silah yardım paketlerini de duyuracağız. Daha önce ifade ettiğimiz gibi, bu savaşın kalıcı bir biçimde sonunu getirmenin, anlaşmanın ve diplomasiye gitmenin en kısa yolu, Ukrayna’nın savaş alanında elini kuvvetlendirmektir. Biz şu an bunu gerçekleştiriyoruz." dedi.

“Erdoğan ile konuşmasına bakın”

Moskova yönetiminin Batılı devletler ve Ukrayna’yı müzakere yapmamakla suçlaması ile ilgili konuşan Blinken, şu ifadelerde bulundu: "Rus tarafının uzun süredir diplomasiyi talep ettiği ve bunun için çalıştığı, Ukrayna ve Batı ülkelerinin bunu istemediği şeklinde bir anlatı bulunuyordu. Bu durum tamamen yanlış bir ifade değil. Putin'in Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kısa süre öncesinde gerçekleştirdiği bir konuşmada kendi ifadelerine bakmanız gerektiğini düşünüyorum. Rusya idaresi ‘Ukrayna yeni saha oluşumlarını onaylamadığı sürece müzakere edilecek herhangi bir şey yok' diyor. Yani aslında şunu demek istiyor, 'Rusya tarafından Ukrayna’dan zorla alınan toprakların geri almayacağını onaylamadıkça ve bunu benimsemedikçe herhangi bir müzakere yapılmayacaktır.' Biz bu söylemi, bu kabul edemeyiz. Oldukça imkansız bir durum."

Yorumlar (0)