Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda anlaşma sağlandı

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’da ülkeler “hayal kırıklıkları” içinde anlaşmaya vardılar ve gelecek senenin sonuna dek 2030 emisyon azaltma hedeflerini güçlendirmeyi kabul etti.

DÜNYA 14.11.2021, 09:39
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda anlaşma sağlandı

skoçya Glasgow şehrinde gerçekleştirilen COP26’da müzakereler, kimi itirazlara karşın bütün katılımcı ülkeler tarafından imzalandı.

Anlaşmaya varmak için belirlenmiş olan sürenin cuma günü 18.00’da bitmesine karşın, fosil yakıtlara ilişkin dilde anlaşmazlık çıkmazı yaşayan müzakereler bir ifade değişikliğiyle bitirildi.

Taslak metninde bulunan, ülkelerin, “verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarını ve azaltılmamış kömür enerjisini kademeli olarak kaldırmayı hızlandırmaları” gerektiği şeklindeki ifade, “kademeli olarak azaltmaları” olarak değiştirildi.

Kimi ada ülkeleri ve Avrupa ülkeleri, Hindistan ve Çin’in yoğun itirazları neticesinde gerçekleştirilen değişiklik karşısında yaşadıkları hayal kırıklarını söylese de metni kabul etti.

Sharma: Derin hayal kırıklığını anlıyorum

COP Başkanı Alok Sharma, anlaşmaya varılması sonrasında yapmış olduğu konuşmada, “Tüm delegelere bu sürecin gelişme şekli sebebiyle özür dilediğimi ve çok üzgün olduğumu söylemek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Sharma, “Derin bir hayal kırıklığını da anladığını” kaydetti, fakat yine de anlaşmayı korumanın hayati önem taşıdığının altını çizdi.

Ada ülkesi olan Fiji delegasyonundan yapılan açıklamadaysa, “yalnızca şaşkınlık değil, aynı zamanda çok da büyük bir hayal kırıklığı yaşadıkları” ifade edilerek, “Bu bizleri 1,5 derece yakınlaştırmak yerine bu amaca ulaştırmayı zorlaştıracak.” ifadelerine yer verildi.

Bununla beraber ilk defa bir Birleşmiş Milletler iklim anlaşmasında fosil yakıtlardan bahsedilmiş oldu. Varılmış olan anlaşmada ülkeler meydana gelen sıcaklık artışının sanayi öncesine göre 1,5 derece ile sınırlandırılmasının gelecek senenin sonuna dek 2030 emisyon azaltma hedeflerini güçlendirmeyi kabul etti.

Gelen tepkiler…

Anlaşmaya dair Greenpeace Uluslararası İcra Direktörü Jennifer Morgan, “Zayıf, silik ve 1,5 derece hedefi yalnızca nefes alıyor. Fakat kömür çağının bittiğine dair bir sinyal gönderildi ve bu oldukça önemli.” dedi.

Yorumlar (0)