Biri yalan söylüyor ama hangisi?

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi telefonla görüştü. Görüşmeye ilişkin iki cepheden "farklı" açıklamalar geldi. Her iki tarafın açıklamasında ortak olan tek şey "telefon görüşmesi yapıldığı" idi.

DÜNYA 13.11.2019, 14:18
Biri yalan söylüyor ama hangisi?

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Telefon görüşmesinin ardından, her iki taraftan da farklı içerikte açıklamalar yapıldı.

Irak'ın açıklaması

Irak Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'ye "ABD'nin kendisi ve hükümetine desteğini teyit ettiğini, Irak'ın iç işlerine müdahil olmadan istikrar ve güvenliğin güçlendirilmesine katkıda bulunduğunu" ileri sürdü.

ABD'nin açıklaması

ABD cephesinden açıklama ise ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus'tan geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus tarafından yayımlanan yazılı açıklamada ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun görüşmede, "göstericilere yönelik ölümcül güç kullanılmasını eleştirdiği" iddia edildi.

Bu konudaki raporlardan söz eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'ye, "yolsuzlukla mücadele edip, reformların gerçekleştirilmesi için göstericilerin haklı taleplerine ivedi bir şekilde cevap verilmesi çağrısında bulunduğu" ileri sürüldü.

Kesin doğru olduğu bilinen tek şey "telefon görüşmesinin yapıldığı"

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi dün telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Beyaz Saray'dan önceki gün yapılan açıklamada da, Irak'ta haftalardır süren hükümet karşıtı gösterilerden derin endişe duyulduğunun altı çizilerek, hükümete göstericilere yönelik şiddete son vermesi ve erken seçime gitmesi çağrısı yapmıştı.

Irak'ta hükümetin önemli ortaklarından olup, daha sonra Başbakan'dan desteğini çektiğini belirten Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ise "Erken seçim talebinde zaten bulunduk. Ancak ABD'nin gözetiminde (seçim) olursa buna sessiz kalmayacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Irak'taki kanlı gösteriler: 319 ölü

Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek için 1 Ekim'de harekete geçen göstericiler, Erbain törenleri sebebiyle ara verdikleri gösterilere 25 Ekim'de kaldıkları yerden devam etmişti.

Irak Meclisine bağlı İnsan Hakları Komisyonu, Irak'ta 1 Ekim'den bu yana devam eden gösterilerde yaşamını yitiren eylemci sayısının 319'a yükseldiğini, yaralı sayısının ise 15 bine ulaştığını açıklamıştı.

Yorumlar (0)