Bir DEAŞ'lı yüzünden hükümet çöktü!

Norveç hükümeti, Norveçli bir DEAŞ mensubunun ülkeye geri alınması üzerine çöktü. Maliye Bakanı Jensen, partisinin koalisyon hükümetinden çekildiğini açıkladı.

DÜNYA 20.01.2020, 17:21
Bir DEAŞ'lı yüzünden hükümet çöktü!

Norveç Maliye Bakanı Siv Jensen, yönettiği sağ İlerleme Partisi'ni hükümetten çektiğini ve Maliye Bakanlığı'ndan da istifa ettiğini açıkladı. Jensen, "Bizi hükümete ben getirdim, hükümetten de ben çıkarıyorum" diye konuştu.

Jensen'in istifası, muhafazakar Başbakan Erna Solberg'in parlamentodaki çoğunluğunu kaybetmesine sebep oldu. Solberg, Maliye Bakanı'nın istifası üzerine görevine devam edeceğini duyurdu.

İstifaya rağmen başbakanla görüşmeye açık

İstifasının sebebini "Çok fazla taviz verildi" diye açklayan eski Maliye Bakanı Siv Jensen, istifasına rağmen Başbakan Solberg'le yakın temasta kalmak istediğini dile getirdi. Maliye Bakanı'nın istifası, Norveç'in para birimi Norveç kronunda büyük bir etki yaratmadı.

Başbakan Erna Solberg, üç partili bir azınlık hükümetiyle ülkesini yönetmeye çalşacak; ancak bu durum Norveç için çok yabancı bir durum değil: 1970'lerden beri kurulan Norveç hükümetlerinin büyük kısmı azınlık hükümetleri olarak ülkeyi yönetti ve Solberg de 2013'ten Ocak 2019'a kadar azınlık hükümetinin başbakanıydı.

Siv Jensen'in istifasının sebebinin geçtiğimiz hafta DEAŞ'a katılan Norveçli bir kadın ve iki çocuğunun ülkeye geri dönüşüne izin verilmesi olduğu belirtildi. 2013'te Norveç'ten ayrılarak DEAŞ terör örgütüne katılmıştı. Norveçli kadın, ülkeye dönüşünün ardından tutuklanmıştı.

Çocuklara yardıma evet ama yetişkinlere taviz yok

Jensen'in İlerleme Partisi, sağlık durumları iyi olmayan çocuklara yardım etmeye onay vermişti ancak DEAŞ terör örgütüne katılan yetişkinlere hükümet desteği verilmemesi gerektiğini savunuyordu. DEAŞ'a katıldığı öne sürülen kadının avukatı, kadının hakkındaki iddiaları tümüyle yalanladığını ve sorgulanması sırasında Norveç polisiyle işbirliği yaptığını belirtti.

Norveç Anayasası erken seçimlere izin vermediği için bir sonraki genel seçimler Eylül 2021'de yapılacak.

Yorumlar (0)