BioNTech aşısı olanlarda kalp kası iltihabı görüldü

İsrail Sağlık Bakanlığı'nca gerçekleştirilen açıklamada, Pfizer/BioNTech firmaları tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı yaptıran kişilerde az sayıda miyokardit (kalp kası iltihabı) görüldüğü belirtilerek, vakaların incelendiği ve an itibarıyla bir neticeye varılamadığı dile getirildi.

DÜNYA 25.04.2021, 23:05 26.04.2021, 11:39
BioNTech aşısı olanlarda kalp kası iltihabı görüldü

Koronavirüse karşı aşılamada büyük bir başarı sergileyen İsrail’de, Pfizer/BioNTech şirketleri tarafından üretilen koronavirüs aşısını yaptıran kişilerde az sayıda da olsa kalp kası iltihabı görüldüğü ifade edildi. 

İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, miyokardit vakalarının incelendiği ve henüz bir neticeye varılmadığı kaydedildi. 

Ülkenin Pandemi Müdahale Koordinatörü Nachman Ash tarafından yapılan açıklamada, aşı uygulanan 5 milyondan fazla kişi arasında gerçekleştirilen bir ön çalışma ile özellikle ikinci doz uygulandıktan sonra meydana gelen 'onlarca' miyokardit vakasının tespit edildiği dile getirildi.

İltihap ile aşı arasındaki bağlantı araştırılıyor

Ash, bunun alışmadık seviyede yüksek olup olmadığının ve aşıya bağlı olup olmadığının tespit edilemediğini açıklayarak, "Sağlık Bakanlığı an itibarıyla hastalık oranında fazlalık olup olmadığı ve aşılara bağlantılı olup olmadığı yönünde incelemeler yapıyor." dedi. Ash, bu hususu 'soru işareti' olarak nitelendirip, Sağlık Bakanlığı'nın halihazırda bir neticeye varmadığına işaret etti. Vakaların büyük çoğunluğunun ise, 30'lu yaşlardaki kişiler arasında görüldüğü aktarıldı.

Önceki senelerde de benzer sayıda vaka görülmüş

Pfizer/BioNTech aşısı ile miyokardit arasında bir bağlantıyı tespit etmenin zor olacağını kaydeden Ash, genellikle herhangi komplikasyon olmaksızın ortadan kaybolan bir durum olan miyokarditin çeşitli virüsler sebebi ile oluşabileceğini ve önceki senelerde de benzer sayıda vaka rapor edildiğini ifade etti.

Şirketten açıklama

Pfizer/BioNTech cephesinden yapılan açıklamada, ortaklığın, İsrail'in ağırlıklı olarak Pfizer/BioNTech koronavirüs aşısı uygulanan ve genç erkeklerden oluşan bir toplulukta meydana gelen kalp kası iltihabı gözlemlerinden haberdar olduğu dile getirildi. Negatif olayların düzenli olarak ve geniş kapsamlı bir şekilde gözden geçirildiğini kaydeden Pfizer/BioNTech, "Genel popülasyonda tahmin ettiğimizden daha yüksek bir miyokardit oranına ulaşılmadı. Aşı ile herhangi bir ilişki kurulmadı. An itibarıyla miyokardit vakalarının, aşımızın kullanımı ile ilgili bir risk oluşturduğu neticesine varacak herhangi bir kanıt yok." ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)