Big Ben çanı çalındı! Brexit resmileşti

İngiltere, yaklaşık 50 senedir birlikte olduğu AB'den (Avrupa Birliği) resmen ayrıldı. 

DÜNYA 01.01.2021, 09:25
Big Ben çanı çalındı! Brexit resmileşti

İngiltere'nin AB'den (Avrupa Birliği) tümüyle ayrılması dün gerçekleşti. Big Ben çanının saat 23.00'da çalınması ile Brexit resmiyet kazanmış oldu. Koronavirüs tedbirleri sebebiyle herhangi bir organizasyon yapılamadı. 

AB'ye (Avrupa Birliği) 1973 senesinde mensup olan ve 31 Ocak 2020 tarihinde buradan ayrılan İngiltere, Brüksel kurallarına bağlı olmaya devam ediyordu. Söz konusu ülkede yeni bir sürece geçildi. AB (Avrupa Birliği) ile İngiltere arasında güvenlik, hukuk, göç, seyahat ve ticaret gibi meselelerde değişikliklere gidildi. Artık AB (Avrupa Birliği) ile İngiltere, 30 Aralık günü imza atılan serbest ticaret anlaşması doğrultusunda ticaret alanında ilişkilerine devam edecek. İngiltere, ayrıca AB (Avrupa Birliği) mahkemelerinin yetki alanında olmayacak. 

İngiltere, AB (Avrupa Birliği) ülkelerinde artık süresiz çalışma iznine ve süresiz oturma iznine sahip olmayacak. AB (Avrupa Birliği) ülkelerinde yaşayanlar da bazı göç şartlarını yerine getirmeleri halinde İngiltere'de yaşama hakkına sahip olabilecek. 

İngiltere ekonomisinin temel taşları olan hizmet sektörü ile bankacılık sektöründe ne yaşanacağı ise hala belirsiz. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB'den (Avrupa Birliği) ayrılığında muhteşem bir an olduğunu ifade etti. Özgürlüklerine yeniden kavuştuklarına dikkat çeken Johnson, bu durumdan en iyi biçimde faydalanmalarının tamamen kendilerine bağlı olduğunu aktardı. 

İngiltere'de 2016 senesinin Haziran ayında referandum yapılmıştı. Yüzde 52'lik oy oranı ile AB'den (Avrupa Birliği) ayrılık kararı verilmişti. 31 Ocak 2020 tarihinde resmen birlikten ayrılan ama geçiş süresi sebebiyle Brüksel kurallarına riayet etmeyi sürdüren İngiltere, özellikle ticari ilişkiler olmak üzere ikili ilişkiler hususunda ayrıntılı görüşmeler yapıyordu. 

Yorumlar (0)