Biden özür diledi: Anlaşmadan çekilmemiz hataydı

BM'nin İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı Zirvesi (COP27) için Mısır'a giden ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu. Göreve gelmesinin ardından ilk kez Mısır'a ayak basan Biden, küresel ısınma ile ilgili taahhütlere uyulması gerektiğini vurguladı. Trump döneminde Paris İklim Anlaşması'ndan çekildikleri için özür dileyen Biden, "Fosil yakıtlardan kurtulmalıyız. Ukrayna'da başlayan savaş, bunun aciliyetini kanıtlıyor." dedi.

DÜNYA 11.11.2022, 19:52 12.11.2022, 13:09 Hakan Öksüz
Biden özür diledi: Anlaşmadan çekilmemiz hataydı

ABD Başkanı Joe Biden, BM'nin İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı Zirvesi için Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentine gitti. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından karşılanan Biden, başkanlık koltuğuna oturmasının ardından Mısır'a ilk ziyaretini gerçekleştirmiş oldu.

Biden: "Fosil yakıtlardan kurtulmalıyız"

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Joe Biden, "Her ülke, iklimle ilgili verdiği taahhütleri acilen yerine getirmeli. Özellikle Ukrayna-Rusya savaşının patlak vermesiyle birlikte bu aciliyet önem kazandı. Fosil yakıtlardan kurtulmamız gerekiyor. Küresel ısınma, karşılaştığımız en ciddi sorun. Isınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlama hedefi konulmuştu. Her ülke buna uymalı." ifadelerini kullandı.

"Trump döneminde anlaşmadan çekilmiştik, özür dilerim"

27. BM İklim Konferansı'nda konuşan Biden, kendisinden önceki ABD Başkanı Donald Trump'ın döneminde Paris İklim Anlaşması'ndan çekildiklerini hatırlattı. Görevi devralınca bu hatayı düzelttiğini ve ABD'nin yeniden anlaşmaya döndüğünü belirten Biden, "Bu anlaşmadan çekildiğimiz için özür dilerim. Göreve gelince anlaşmaya döndük ve birçok iklim zirvesi düzenledik." diye konuştu.

Sisi: "İnsan haklarının geliştirilmesi önemli"

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ise iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri derinleştirmek için bu zirvenin önemli bir fırsat sunacağını söyledi. ABD ile aralarındaki ilişkileri güçlendireceklerini kaydeden Sisi, "İnsan hakları bizim için önemli. Hakların korunması ve geliştirilmesi için çalışıyoruz." dedi.

Yorumlar (0)