Eski Korgeneral Metin İyidil'in cezası belli oldu

15 Temmuz darbe girişimi davasında yargılanan eski Korgeneral Metin İyidil ile eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit'in cezaları belli oldu. Duruşmada son sözleri sorulan eski EDOK komutanı Metin İyidil, "Hakkımdaki suçlamaların hukuki bir dayanağı yok. Darbecilere karşı harekete ilk ben geçtim." dedi. Her iki tutuklu sanık da "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçlamasıyla hapis cezası aldı. İşte ayrıntılar...

GÜNDEM 11.11.2022, 20:31 13.11.2022, 08:02 Hakan Öksüz
Eski Korgeneral Metin İyidil'in cezası belli oldu

15 Temmuz 2016'da yaşanan darbe girişimiyle ilgili yargılamalar devam ediyor. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) başarısızlığa uğratıldığı darbe girişimine ilişkin yargılanan isimlerden birinin de eski Korgeneral Metin İyidil olduğu hatırlatıldı. Eski Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı olan İyidil'in yanı sıra eski EDOK Kurmay Başkanı Tümgeneral Hamza Koçyiğit'in de yargılandığı kaydedildi.

Yargıtay, bozma kararı vermişti

Yargıtay'ın bozma kararı sonrası Metin İyidil ile Hamza Koçyiğit'in yargılandığı davanın duruşması yapıldı. Tutuklu sanıklardan Metin İyidil, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma için salonda hazır bulundu. Hamza Koçyiğit ise duruşmaya görüntülü sistemler aracılığıyla katıldı. İk sanık da savunmalarına ilişkin son sözlerini söyledi.

Metin İyidil: "Darbecilere karşı harekete ilk ben geçtim"

Yargılandığı dava gerekçesiyle 6 yıl boyunca tutuklu halde bulunduğunu aktaran Metin İyidil, "Hakkımdaki suçlamaların hukuki bir dayanağı yok. Mahkeme heyeti, vicdanlı bir karar vermeli. Taşıdığım üniforma ile 44 yıl boyunca vatana sorumluluk duygusuyla hizmet ettim. Bu duygu, ölümden daha ağırdır. Darbe girişimi gecesinde darbecilere karşı direnişe geçen ilk isim bendim." dedi. Söz alan Hamza Koçyiğit ise suçsuz olduğunun ortaya çıkacağını vurguladı.

İyidil'e 15 yıl 10 ay, Koçyiğit'e 13 yıl 4 ay hapis cezası!

Tutuklu sanıkların konuşmalarının ardından mahkeme heyeti, kararını açıkladı. Metin İyidil, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçlamasıyla 15 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hamza Koçyiğit'e de aynı suçtan 13 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Yorumlar (0)