Biden kararname yayımlayacak! DSÖ çok mutlu...

DSÖ'nün 148. Yönetim Kurulu toplantısında konuşan ABD Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, ülkesinin DSÖ'ye yeniden katıldığını belirterek ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’ın  COVAX'a katılma niyetini içeren bir talimat yayımlayacağını duyurdu

DÜNYA 21.01.2021, 16:20 22.01.2021, 16:16 Hanife
Biden kararname yayımlayacak! DSÖ çok mutlu...

DSÖ'nün 148. Yönetim Kurulu toplantısı, İsviçre'nin Cenevre kentinde video konferans yöntemiyle devam ediyor.

ABD2yi temsil eden Dr. Fauci, burada yaptığı konuşmada, ülkesinin DSÖ'ye yeniden katıldığını duyurmaktan gurur duyduğunu dile getirerek ABD’nin örgüte karşı mali yükümlülüklerini yerine getireceğini belirtti.

Fauci, ülkesinin, DSÖ’yü hem güçlendirmek hem de reform yapmak için ortaklarla yapıcı bir şekilde çalışacağını da vurguladı.

Ayrıca ABD'nin, DSÖ, Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI) ve Salgın Hastalıklara Hazırlık İçin Yenilik Koalisyonunca (CEPI) yürütülen COVAX girişimine katılma niyetinde olduğunu ifade eden Fauci, Biden’ın bugün ABD'nin COVAX'a katılma niyetini içeren bir talimat yayımlayacağı bilgisini de aktardı.

"DSÖ için güzel bir gün"

Fauci'den sonra söz alan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, bugünün hem DSÖ için hem de küresel sağlık için güzel bir gün olduğunu belirterek, ABD'nin küresel rolünün çok büyük bir önemi olduğunu dile getirdi.



Salgınla mücadelede COVAX  

DSÖ'nün salgına karşı küresel aşı ve tedavi programının (ACT Accelerator) bir parçası olan COVAX'a Trupm ABD’si ve Rusya dışında şimdiye kadar 190 ülke katılmıştı. Ancak COVAX kapsamında henüz ihtiyaç sahibi düşük ve orta gelirli 92 ülkeden hiçbirine aşı dağıtımı yapılmadı.

Trump ABD’si 6 Temmuz'da DSÖ'den ayrılacaktı

DSÖ'yü "gerekli reformları yapmamak", "Çin odaklı davranmak" , "Çin'in kuklası olmak", ve "salgının boyutlarını örtbas etmekle" suçlayan eski ABD Başkanı Donald Trump,  6 Temmuz 2021'de resmi olarak DSÖ'den çekileceğini duyurmuştu.

Yorumlar (0)