Biden'dan 'gelişmiş füze' açıklaması: Göndereceğiz!

ABD Başkanı Joe Biden tarafından kaleme alınan makalede, Ukrayna-Rusya savaşının mevcut durumu irdelendi. Biden, makalede, "Rus hedeflerinin tam isabetle vurulması önem taşıyor. Bunun için gelişmiş füze sistemleri gönderme kararı aldım." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 01.06.2022, 09:51 Hakan Öksüz
Biden'dan 'gelişmiş füze' açıklaması: Göndereceğiz!

Önceki günlerde Beyaz Saray'da açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya askeri mühimmat yardımının devam edeceğini, ancak gelişmiş füze sistemlerinin gönderilmeyeceğini söylemişti. Uzun menzilli füzelerin, Rusya'nın eline geçebileceğini kaydeden Biden, bu riskin alınamayacağını belirtmişti.

New York Times gazetesinde bir makale yayımlayan Biden'ın, Ukrayna'ya gelişmiş füze sistemleri gönderilmesi hakkındaki fikirlerini değiştirdiği görüldü. "Amerika'nın Ukrayna'da Yapacakları ve Yapmayacakları" adlı makalede, Ukrayna'daki savaşın gidişatı değerlendirildi. 

"Demokratik ve bağımsız bir Ukrayna istiyoruz"

Ukrayna ordusu ile halkının, Rusya'yı şaşkınlığa uğrattığını kaydeden Biden, "Tüm dünyaya ilham veren bu direnişi desteklemeye devam edeceğiz. Hedefimiz, Ukrayna'nın, kendisini tehditlere karşı koruyabilecek güce ulaşmasıdır. Egemenliğini koruyabilen, demokratik ve bağımsız bir Ukrayna istiyoruz. Savaşın sonunda demokrasinin galip geleceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Gelişmiş füze sistemleri göndereceğiz"

Ukrayna'nın cephede daha kuvvetli olmasını istediklerini belirten Biden, "Böylece Rusya ile müzakere masasına oturdukları zaman daha avantajlı olabilirler. Rus hedeflerinin tam isabetle vurulması önem taşıyor. Bunun için gelişmiş füze sistemleri gönderme kararı aldım. Diğer ülkelerle bu konuda ortak bir çalışma yürütüyoruz." açıklamasında bulundu.

"Çatışmalara girmeyeceğiz"

Gelişmiş radar sistemleri, Mi-17 helikopterleri, Stinger uçaksavar füzeleri ve Javelin tanksavar füzelerini Ukrayna'ya gönderdiklerini aktaran Biden, bu sevkiyatların devam edeceğini vurguladı. 

Rusya ile NATO arasında çıkacak bir savaşın peşinde koşmadıklarını ifade eden ABD Başkanı, "Müttefiklere veya bize doğrudan bir saldırı gerçekleşediği sürece çatışmalara katılmayacağız." dedi.

Yorumlar (0)