Beyaz Saray'dan, 'Ukrayna'dan tahliye' açıklaması

Jen Psaki, Afganistan'daki gibi bir kitlesel tahliye planlamasının Ukrayna için mevzubahis olmadığını fakat ülkede ikamet eden ABD vatandaşlarının ayrılması hususundaki önerilerini tekrarladıklarını dile getirdi.

DÜNYA 10.02.2022, 00:54
Beyaz Saray'dan, 'Ukrayna'dan tahliye' açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, günlük basın açıklamasında, Ukrayna krizine dair son durumu ve muhtemel bir işgal halinde ülkedeki ABD'lilerin durumunu yorumladı.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan muhtemel tahliye planlarına yönelik soru sorulması üzerine Psaki, Afganistan'daki gibi bir kitlesel tahliye planlarının olmadığını, 20 senelik bir savaşın sona ermesi nedeniyle orada özel bir durum yaşandığını kaydetti.

Psaki, Putin'in Ukrayna'ya yönelik askeri bir adım için karar alıp almadığını net bir şekilde bilmediklerini fakat Moskova yönetiminin işgal yoluna gitmemesi gerektiğini belirtti.

Muhtemel bir işgal halinde Ukrayna'daki ABD'lilerin ülkeden ayrılmasına dair Dışişleri Bakanlığı'nın halihazırda çağrı yaptığını anımsatan Psaki, "Yani herkesin anlaması gereken husus şu; ABD genel itibarıyla kitlesel tahliyeler yoluna gitmez. ABD'lilerin Ukrayna'dan ayrılması için an itibarıyla birçok sebep var ve biz şimdi ayrılmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz. Fakat bu ülkeden ayrılmaya yönelik çağrıları daha çok Kazakistan veyahut Etiyopya'daki durum gibi tanımlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Romanya ve Polonya'da tüm imkanlara sahibiz"

Beyaz Saray Sözcü, muhtemel bir askeri hareketlilik halinde Ukrayna'ya komşu olan Romanya ve Polonya gibi ülkelerde ABD'liler için gerekli olan bütün imkanların var olduğunu kaydetti fakat somut detaylar vermekten kaçındı.

Psaki ayrıca Moskova'nın halen gerilimi artırıcı eylemler içerisinde olduğunu, tansiyonu düşürücü somut adımlara şahit olmadıklarını vurguladı.

ABD medyasında yer alan haberde, Beyaz Saray'ın, Rusya'nın olası işgali halinde Ukrayna'dan ayrılması olası binlerce ABD'liye yardım etmek amacıyla ABD Savunma Bakanlığı'nın planını onayladığı öne sürülmüştü.

Plan doğrultusunda, ABD'nin, Polonya'daki askerlerinin bahse konu durumda Ukrayna hududunda çadır kampları, kontrol noktaları ve diğer geçici merkezler kurmaya başlayacağı belirtilmiş fakat yetkililer, ABD birliklerinin, Ukrayna'ya giriş yetkisi olmadığına ve ABD'lileri ülkeden tahliye etmeyeceklerine veyahut ülke içinden uçak kaldırmayacaklarına vurgu yapmıştı.

Yorumlar (0)