Beyaz Saray'dan DSÖ'nün koronavirüs raporuna ilişkin açıklama

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, DSÖ'nün COVID-19'un kökeni hususunda hazırladığı raporun önemli bilgilerden, verilerden ve şeffaflıktan yoksun olduğunu dile getirdi.

DÜNYA 31.03.2021, 00:40 31.03.2021, 16:03
Beyaz Saray'dan DSÖ'nün koronavirüs raporuna ilişkin açıklama

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, gazetecilerin sorularını cevapladı. 

DSÖ-Çin ortak çalışması ile COVID-19'un kökenine dair açıklanan raporda, virüsün yarasalardan insanlara başka bir hayvan vasıtasıyla bulaştığının iddia edilmesine ilişkin açıklama yapan Psaki, "Başkan Joe Biden, ABD halkının, global toplumun, sağlık personellerinin ve söz konusu virüse yakınlarını kurban veren herkesin daha net bir bilgi ve şeffaflık hak ettiğini düşünüyor." dedi.

Ghebreyesus'tan da benzer bir açıklama geldi

COVID-19 (yeni tip koronavirüs) salgının ortaya çıkışını araştırmakla görevli olan uluslararası bir ekibin 14 Ocak ile 10 Şubat tarihleri arasındaki Çin’in Wuhan şehrinde gerçekleştirdiği saha araştırmasına dair raporun yayımlanmasının ardından DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, daha çok araştırma yapılması çağrısında bulundu.

"Laboratuvardan çıkmış olması düşük bir olasılık"

Söz konusu raporda, koronavirüsün yarasalardan insanlara başka bir hayvan vasıtasıyla bulaşmasının en olası senaryo olduğu dile getirilirken, COVID-19'un laboratuvardan sızmasının son derece düşük bir olasılık olduğu duyuruldu. Araştırmaların çok daha ileri çalışmalar ile ele alınması gerektiğini kaydeden Ghebreyesus, "Dünya Sağlık Örgütü ile tüm hipotezler olasıdır. Bahse konu rapor çok önemli bir başlangıç fakat asla son değil. Hâlâ koronavirüsün kaynağını bulmuş değiliz ve bilimi takip etmeyi sürdürmeliyiz.” dedi.

Yorumlar (0)