Putin, Macron ve Merkel ile görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile güncel bölgesel ve uluslararası hususları ele aldı.

GÜNDEM 31.03.2021, 01:05 31.03.2021, 12:13
Putin, Macron ve Merkel ile görüştü

Kremlin’den tarafından yapılan açıklamaya göre, çevrim içi (online) yöntemle gerçekleştirilen görüşmede Putin, Macron ve Merkel, COVID-19 salgını ile mücadele çabalarının birleştirilmesine vurgu yaptı.

AB'nin Sputnik V beklentisi

Liderler, Rusya'nın geliştirdiği Sputnik V aşısının AB’de (Avrupa Birliği) tescil edilme ihtimali ve söz konusu aşının Avrupa devletlerine olası ortak üretimi ve tedarikine de değindi.

"AB ile normal ilişkilere hazırız"

Rusya ile AB arasındaki ilişkilerin de konuşulduğu görüşmede, Rus tarafı, karşılıklı ilgi sergilenmesi durumunda, Avrupa Birliği ile normal, siyasal özelliğini yitirmiş bir etkileşimi tekrar meydana getirme hazır olduğunu dile getirdi.

Ukrayna, Libya, Suriye, Belarus, Navalnıy...

Ukrayna’nın doğusunda devam eden çatışmalara ilişkin olarak son durumun masaya yatırıldığı görüşmede, çatışmaların çözümüne olanak sağlayacak olan Minsk Anlaşması’nın alternatifsiz olduğuna işaret edildi.

Libya hususunun konuşulduğu görüşmede, tarafların ateşkes anlaşmasına uymasından ve ülkede geçici olarak görev alan yönetimin kurulmasından duyulan memnuniyet ifade edildi.

Suriye’deki çatışma ortamını da görüşen liderler, İran’ın nükleer programına dair 'Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın koruma altına alınması, uygulamaya konulması ve bu yöndeki adımların daha çok koordine edilmesinden yana olduklarını dile getirdi.

Putin, Belarus’taki siyasi durum ile ilgili olarak da bağımsız bir devletin iç işlerine dışarıdan müdahalenin söz konusu olamayacağını ifade etti.

Öte yandan, Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy ile ilgili davaya dair hususlar da ele alındı.

"Çok samimi bir atmosferde yapıldı"

Kremlin tarafından yapılan açıklamada, görüşmelerin son derece samimi bir ortamda gerçekleştiği, gündemdeki hususlar ile ilgili ortak faaliyetlere devam edilmesi kararı alındığı belirtildi.

Yorumlar (0)